Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale Staten willen betrokken bestuur zijn

Persbericht n.a.v. vergadering Provinciale Staten 9 mei 2005

10-5-2005
Een forse financiële impuls voor stedelijke vernieuwing en transformatie, meer aandacht voor de problematiek van de luchtkwaliteit, meer energie steken in de realisatie van recreatiegebieden rondom de grote steden, geld om de wachtlijsten in de pleegzorg aan te pakken, meer energie om streekproducten onder de aandacht van winkels en inwoners te brengen, een steuntje in de rug van mantelzorgers, steun voor definitief herstel van de pyramide van Austerlitz en concrete plannen voor ecoducten. Het zijn hartenkreten van de diverse politieke fracties in provinciale staten van Utrecht. Ze kwamen naar voren bij de behandeling van de voorjaarsnota van gedeputeerde staten. De staten willen dat de provincie vooral een betrokken bestuur is.

Op bovenstaande vragen volgden in het debat toezeggingen van het college. In een aantal gevallen bleek er al iets van de gevraagde beleidsaanpassingen of -intensiveringen in de pijplijn te zitten. De fracties reageerden over het algemeen blij verrast, en verzochten een volgende keer om meer informatie vooraf.

Met de voorjaarsnota kreeg het college aanvankelijk niet alle handen op elkaar. De Christen Unie had het over een zeer afwachtende houding van het college, GroenLinks was bang voor het gevaar van een "rentenierende overheid" en bepleitte een andere houding. "De provincie moet een maatschappelijk betrokken overheid zijn". Kritiek was er ook voor het gemak waarmee na de recente bezuinigingsoperatie nu weer allerlei voorstellen kwamen tot uitbreiding van de formatie. "Zo moet het niet", aldus Rein Bijkerk van GroenLinks: "Als je ergens wilt intensiveren, dan moet je elders eerst kijken naar de mogelijkheid te extensiveren". Hij kreeg nadrukkelijk steun van de PvdA en VVD op dit punt.

Nadere kaders nodig voor Stimuleringsfonds
Ook vanuit de collegepartijen klonken kritische geluiden, met name met betrekking tot de manier waarop het college omging met het vrij recente Stimuleringsfonds. Dit fonds, ingesteld na de verkoop van de nutsbedrijven, is met instemming van de staten, bestemd voor een zestal thema's. Maar met de manier waarop nu incidentele voorstellen op de politieke agenda terechtkomen, leken vrijwel alle partijen niet gelukkig. Provinciale staten vinden dat versnippering op de loer ligt, en dat de staten juist betrokken moeten worden bij de nadere kaderstelling voor de besteding van het geld uit het Stimuleringsfonds. Ook werd er gevraagd om een gedegen risico-analyse, een overzicht van de reserves en voorzieningen en een meer integrale strategische visie op hoe het financiële beleid de presterende en betrokken provincie ondersteunt.
Het college trok zich de kritiek aan en haastte zich bij monde van gedeputeerde financiën Jan van Bergen toe te zeggen hierover onmiddellijk na de zomer en dus voor de behandeling van de begroting 2006 met een notitie naar de staten te komen.

Opcenten
Vanuit de fractie van de ChristenUnie werd een poging ondernomen om de automatische tariefsstijging van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting ter discussie te stellen. Alleen D66 ,SP en SGPwaren overtuigd, en dus werd een motie verworpen en was daarmee het onderwerp weer afgevoerd en blijft er in de tariefsstelling sprake van de trendmatige verhoging.

Deregulering
Op de vraag van de VVD naar de beloofde deregulering liet gedeputeerde Lokker weten dat op dit moment de stofkam door de bestaande regelgeving gehaald wordt. Het ging daarbij niet alleen op de regelgeving in de groene sector, maar ook om na te gaan of vereenvoudiging van de regels kan leiden tot een versnelling in de realisering van het woningbouwprogramma in de provincie.

Nevenfuncties
De SP greep de Voorjaarsnota aan om provinciale staten op te roepen de CvdK te vragen zijn nevenfuncties bij Nestle, VNU en Twijstra & Gudde neer te leggen. Ook was er een motie om te pogen de CvdK zijn inkomsten uit nevenfuncties openbaar te doen maken. De commissaris vond het een merkwaardige actie, na zijn recente schriftelijke informatie-uitwisseling tussen hem en de SP. Hij noemde de ingediende moties onzinnig en buiten de orde. Hij zei de landelijke discussie over openbaarmaking af te wachten en niet van plan te zijn de genoemde nevenfuncties, die allemaal na consultatie van de fractievoorzitters aanvaard zijn, neer te leggen. De andere partijen distantieerden zich van de SP-actie.

Maatschappelijke onrust
De samenleving verandert en ook de provincie moet een antwoord geven op de maatschappelijke onrust, zo vinden provinciale staten. Stimuleringsvoorstellen voor stedelijke vernieuwing van VVD en GroenLinks moeten ook in dat licht worden gezien. Van de kant van het CDA werd met succes gepleit het thema integratie op de sociale agenda naar voren te halen, ook in het kader van de veranderende samenleving.

Bestuurlijke kwestie
De PvdA voelde zich uitgenodigd in te gaan op de bestuurlijke toekomst van de provincie Utrecht. Afgesproken was eerst de WGR+-discussie in de Eerste Kamer af te wachten en daarna met elkaar de verdere toekomst te verkennen. Maar nu het college (voor de beurt, volgens een aantal woordvoerders) zich uitgesproken had voor opschaling tot landsdelen, liet ook de PvdA weten daarvoor te zijn. De andere partijen gingen er niet op in en daarmee is de discussie over de verre bestuurlijke toekomst binnen het Provinciehuis doorgeschoven tot nader orde.

Dompleinplannen?
De ChristenUnie wist de tongen los te maken met de suggestie de plannen voor herbouw van de Domkerk of althans het doen ontwikkelen van plannen voor het Domplein weer op de rol te zetten. " Zou de provincie het verschil kunnen maken om dergelijke plannen van de grond te krijgen?" aldus fractievoorzitter Melis van de Groep. Verantwoordelijk gedeputeerde Van Bergen verwees naar de notitie hierover van het stadsbestuur, zegde toe die door te zenden naar de commissie Zorg, Cultuur en Welzijn, waarop een motie over dit onderwerp van de tafel verdween.

Pleegzorg en mantelzorg
Voor pleegzorg (initiatief CDA) en voor de verspreiding van een dvd/videoband over mantelzorg (initiatief D66) werden concrete bedragen van EUR 165.000 en EUR30.000 uitgetrokken.

Laatst gewijzigd op 05/10/2005 04:44:59 PM. Paginabeheer: Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl