GS-besluitenlijst d.d. 10 mei 2005 Provincie Drenthe

Weeknummer 19

Nummer

Onderwerp

Besluit


1.

Gemeente Assen; bestemmingsplan Assen-Noord.

GS van Drenthe hebben het bestemmingsplan Assen-Noord voor het merendeel goedgekeurd. Het bestemmingsplan regelt met name de bestaande functies van de woonwijken Peelo, Pittelo, De Lariks en Noorderpark. Naast het vastleggen van de bestaande functies, maakt het bestemmingsplan, via planwijziging, een aantal nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het gaat hier vooral om de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties. GS hebben aan een tweetal ontwikkelingslocaties (hoek Thorbeckelaan/Groen van Prinstererlaan en hoek Troelstralaan/Groen van Prinstererlaan) goedkeuring onthouden, omdat voor deze locaties niet wordt voldaan aan de bepalingen van de Wet Geluidhinder.

Tegen het bestemmingsplan zijn zeven bedenkingen ingediend, die door GS alle ongegrond zijn verklaard. De bedenkingen waren vooral gericht tegen de toekomstige hoogbouw binnen de ontwikkelingsgebieden. De hoogte varieert daarbij van 12 tot maximaal 30 meter. GS zijn van mening dat dergelijke bouwhoogten binnen bestaand stedelijk gebied acceptabel zijn. Bovendien heeft Assen als streekcentrum een belangrijke woningbouwtaakstelling toegekend gekregen. Dit betekent dat naast uitleggebieden voor woningbouw ook uitdrukkelijk wordt gekeken naar inbreiding. Aangezien de ruimte daarvoor beperkt is, vinden GS het een logisch gevolg, dat dan naar mogelijkheden voor hoogbouw wordt gezocht. Bovendien komen binnen het plangebied dergelijke bouwhoogtes voor. Daar waar bouwhoogtes van 30 meter gelden, is in de meeste gevallen sprake van zogenaamde hoogteaccenten.


2.

Grondwatermodel Noord-Nederland.

t

De provincie Drenthe ontwikkelt samen met de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, de inliggende waterschappen, de noordelijke waterleidingbedrijven en enkele gemeenten een grondwatermodel voor Noord-Nederland. Hiervoor wordt binnenkort een
samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met het model kunnen effecten van het nieuwe waterbeleid worden berekend. De kosten bedragen 65.000 voor de provincie Drenthe.

Reconstructie Gieten De Punt (N34)

De Statencommissie RIM wordt

geïnformeerd over de reconstructie van het wegvak

Gieten De Punt (N34). De provincie gaat voor RWS

dit wegvak overlagen en verbreden.


2e wijziging Begroting 2005.

PS voorstellen de 2e wijziging van de Begroting

2005 vast te stellen.

Nota reserves en voorzieningen 2005.

PS voorgesteld:


1. de Nota reserves en voorzieningen vast te stellen;


2. de financiële consequenties te betrekken bij de

Voorjaarsnota 2005.

Subsidieregeling reserve stimulering vitaal platteland.

GS stelt Provinciale Staten voor een aantal bestaande sectorale subsidieregelingen te vervangen door een integrale regeling.

De regelingen die vervallen zijn de reserves en kredieten op het gebied van landbouw, milieubescherming, natuur en landschap, plattelandsontwikkeling, leefbaarheid en welzijn.

GS hebben het bij de regeling behorende toetsingskader vastgesteld.

Noordelijk Meerjarenprogramma Landelijk Gebied 2005-2006 en overeenkomst Rijk-SNN.

GS stemmen in met de hoofdlijnen hetgeen de drie noordelijke provincies in 2005 en 2006 met rijksmiddelen willen gaan doen op het gebied van de inrichting van het landelijk gebied en welke prestaties hiermee worden beoogd.

Het betreft hoofdzakelijk landinrichting, grondverwerving, veenkoloniën en de subsidieregeling gebiedsgericht beleid.

Tweede tranche overheveling kredieten van 2004 naar 2005.


1. Ingestemd met de voorstellen tot wel of niet overheveling van kredieten van 2004 naar 2005 met ingang van 12 april 2005, met dien verstande dat de kredieten die wel worden overgeheveld meteen beschikbaar zijn voor het doen van betalingen en dat daarmee vooruitgelopen wordt op positieve besluitvorming door PS.


2. De Stafgroep FC machtigen de hieruit voortvloeiende wijziging van de Productenraming 2005 op te stellen.


3. De overhevelingen waartoe op 8 maart j.l. is besloten en de overhevelingen waarover thans een besluit wordt genomen, verwerken in een wijziging van de begroting 2005 en PS daarover te laten beslissen.

Nummer

Onderwerp

Besluit


3.

Bestedingsvoorstel Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg,
1e tranche 2005.

De provincie Drenthe stelt een bedrag van 21.300,- beschikbaar voor uitvoering van een zestal projecten die vrijwilligerswerk stimuleren en mantelzorg(ers) ondersteunen.


4.

Beantwoording brief Programmabureau e-provincies.

Drenthe continueert haar steun aan het IPO programmabureau elektronische provincies en zal expertise van het bureau inzetten voor haar eigen ICT beleid en projecten. Drenthe zal op voorhand geen extra financiële steun toezeggen maar op basis van concrete projectvoorstellen per geval beslissen. Daarbij wordt rekening gehouden met het voorstel van Drenthe zelf.


5.

Wijziging rechtspositieregelingen.

Aanpassing van artikel D.11 Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling provincies aan de tekst van de Wet arbeid en zorg. En aanpassing van artikel 18 regeling aanvullende voorzieningen bij werkloosheid waarin de werkgeversbijdrage bij verhoogde pensioenopbouw tijdens werkloosheid is geregeld.


6.

8e wijziging Productenraming 2005.

Om een aantal betalingen te kunnen doen is het noodzakelijk dat door uw collega de Productenraming 2005 wordt aangepast. De daarin opgenomen hogere lasten worden gedekt

door bijdragen van derden of door bijdragen van reserves.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen