Provincie Noord-Holland

10-5-2005

Onderwerp

Provincie blijft bij eerdere genomen besluit over landgoed Meer en Berg

Marcel van Kanten

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland zien geen aanleiding om alsnog het landgoed Meer en Berg voor 16 miljoen euro aan te kopen. Daarmee blijft de provincie bij haar reeds eerder ingenomen standpunt.

Dit laten GS weten in reactie op de telefonische vraag van de gemeente Bloemendaal aan gedeputeerde Ton Hooijmaijers of de provincie Noord-Holland bij haar oude standpunt blijft met betrekking tot het landgoed Meer en Berg. Aanleiding voor de vraag van de gemeente Bloemendaal is een brief van dhr. C. Hakstege, namens Vereniging Meer en Berg, aan de provincie Noord-Holland.

In 2004 heeft bemiddelaar dhr. C. Hakstege (namens Vereniging Meer en Berg) voorgesteld aan de provincie om een minder groot deel van het voormalige PZ-terrein (landgoed Meer en Berg) te bebouwen met woningen. En het niet te bebouwen deel (27 hectare van de in totaal 32 hectare) terug te verkopen aan de provincie voor natuurontwikkeling. Een koper is bereid daaraan mee te werken mits de provincie circa 16 miljoen (de helft van de oorspronkelijke verkoopprijs) op tafel legt. Toenmalig gedeputeerde Henry Meijdam ging niet akkoord met dit voorstel vanwege onder meer de grote financiële gevolgen voor de provincie.

De heer Hakstege heeft het oude voorstel opnieuw voorgelegd aan de huidige gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Hooijmaijers ziet geen aanleiding om het eerder ingenomen provinciale standpunt te wijzigen.

In december 2004 heeft het college van Gedeputeerde Staten ingestemd met het bestemmingsplan Meer en Berg. Het is nu aan de gemeente Bloemendaal om dat uit te werken.

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers: Gezien het tekort aan woningen in Noord-Holland zit ik eerder te wachten op een plan met meer in plaats van minder woningen. Maar ik houd me aan de afspraken zoals neergelegd in het streekplan Noord-Holland Zuid. De provincie en de gemeente Bloemendaal vinden het van belang dat de plannen nu eindelijk worden uitgevoerd om verdere verwaarlozing van het gebied en van de monumentale gebouwen te voorkomen.

Het bestemmingsplan

Het huidige plan is ontwikkeld door Park Brederode (een samenwerkingsverband van projectontwikkelaar AM en Thunissen Bouw uit Heemstede). In het reeds vastgestelde bestemmingsplan Meer en Berg wordt naast woningbouw (275 tot 350 woningen) de hoge landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied gerespecteerd en verstrekt. Behoud en versterking van deze waarden hebben een leidende rol gespeeld bij het maken van het bestemmingsplan. Het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij heeft daarom positief op dit plan gereageerd. Dit plan betekent een aanzienlijke reductie van bebouwd grondoppervlak waarbij de nieuwbouw zorgvuldig is ingepast in de omgeving. De natuurwaarden worden verbeterd door de aanleg van een natuurpark, een cultuurhistorisch park en een ecologische inrichting van het watersysteem.