Ingezonden persbericht


Nieuwe chirurgische behandeling voor rugklachten

Europese Commissie keurt nieuwe indicatie goed in spinale chirurgie

InductOsTM zorgt voor nieuwe botgroei bij degeneratieve discopathie

Brussel, mei 2005 - De Europese Commissie heeft een nieuwe indicatie goedgekeurd voor spinale chirurgie met InductOsTM , dat rhBMP-2 (recombinant human bone morphogenetic protein) bevat en na inplanting nieuwe botgroei of botregeneratie bevordert. Met deze nieuwe indicatie kan InductOs nu gebruikt worden bij enkelvoudige anterieure (langs de voorkant) lumbale spinale fusie bij volwassenen met degeneratieve discopathie, die ten minste zes maanden niet-operatief voor deze aandoening behandeld werden.

Met InductOs kunnen patiënten de pijn en verwikkelingen vermijden die gepaard gaan met de behandeling van één aspect van degeneratieve discopathie, door het elimineren van de heelkundige ingreep nodig voor het verzamelen van heupbot van de patiënt, zoals gebruikelijk bij spinale fusieprocedures. RhBMP-2 is een natuurlijk eiwit dat leidt tot de vorming van nieuw bot wanneer het ingeplant wordt in specifieke doelgebieden in de ruggengraat door differentiatie van cellen in botvormende cellen.

Degeneratieve discopathie treft ongeveer de helft van de bevolking van 40 jaar en ouder en kan uiteenlopende symptomen veroorzaken zoals rugpijn, radiopathologie en compressie van het ruggenmerg. Spinale fusie, een ingreep die vaak toegepast wordt voor de behandeling van degeneratieve discopathie, stabiliseert de wervels en elimineert de pijn veroorzaakt door een gedegenereerde tussenwervelschijf.

InductOs werd oorspronkelijk in september 2002 door de Europese Commissie goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van acute tibiafracturen bij volwassenen, toegevoegd aan een standaardbehandeling van open fractuurreductie en intramedullaire nagelfixatie. InductOs wordt gebruikt om de kans op een snellere genezing van tibiafracturen te vergroten en de nood aan bijkomende ingrepen om volledige genezing te bereiken, te verminderen.

RhBMP-2 werd reeds veilig en doeltreffend gebruikt bij de behandeling van tienduizenden patiënten met lumbale degeneratieve discopathie in de Verenigde Staten waar het product op de markt gebracht wordt onder de naam INFUSEÒ Bone Graft. RhBMP-2 werd geïntroduceerd door Wyeth, en mede ontwikkeld door Wyeth en Yamanouchi Pharmaceutical Co., Ltd. Het eiwit wordt vervaardigd in een biofarmaceutisch bedrijf van Wyeth in Andover, Mass.

Medtronic Sofamor Danek

Medtronic, Inc., met hoofdzetel in Minneapolis, is de wereldleider op het gebied van medische technologie, en biedt levenslange oplossingen voor mensen met chronische aandoeningen. De website is www.medtronic.com .

Medtronic Sofamor Danek, Medtronic's afdeling spinale technieken, is de wereldleider op dit gebied en zet zich in voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor spinale aandoeningen. Medtronic's afdeling spinale technieken met hoofdkantoor in Memphis, Tenn., ontwikkelde in samenwerking met wereldvermaarde chirurgen en onderzoekers producten en technologieën die een waaier aan oplossingen bieden voor neurologische en spinale aandoeningen. Meer informatie over het bedrijf en zijn spinale behandelingen vindt u op www.medtronicsofamordanek.com en de consumentensites, www.back.com , www.iscoliosis.com , www.maturespine.com and www.neckreference.com .

Toekomstgerichte verklaringen zijn afhankelijk van risico's en onzekerheden zoals beschreven in het jaarverslag van Medtronic, Formulier 10-K voor het boekjaar dat eindigde op 30 april 2004. De werkelijke resultaten kunnen materieel verschillen van de verwachte resultaten.

INFUSE® Bone Graft in combinatie met LT-CAGE®, INTER FIXTM of INTER FIXTM RP apparaten bevatten technologie ontwikkeld door Gary K. Michelson, M.D.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marc Van Aperen

PR & Communications Manager Benelux Medtronic

GSM +32 473 777 366

marc.van.aperen@medtronic.com