Ingezonden persbericht


Windows Mobile 5.0 biedt innovatieve mogelijkheden en meer gebruiksgemak

Nieuwe versie van besturingssysteem voor mobiele apparaten

Schiphol-Rijk, 10 mei 2005 - Mobiele gebruikers die overal en altijd productief willen blijven met een Pocket PC of smartphone, kunnen vanaf vandaag profiteren van de vele nieuwe mogelijkheden en functies in Windows Mobile 5.0: de nieuwste versie van het Windows Mobile-platform. Windows Mobile 5.0 biedt gebruikers onder andere vernieuwde Microsoft Office-software, veilige gegevens¬opslag, verbeterde multimediamogelijkheden dankzij Windows Media Player 10 Mobile en onder¬steuning voor harde schijven. Daarnaast verschaft het platform ontwikkelpartners meer flexibiliteit en keuzemogelijk¬heden bij het ontwikkelen van mobiele apparaten en oplossingen.

Productiviteitsverbeteringen
Windows Mobile 5.0 heeft een geheel nieuwe 'look' en stelt mobiele kenniswerkers in staat om onderweg efficiënt en veilig gebruik te maken van informatie, onder andere dankzij:

* Persistente gegevensopslag - Gegevens blijven altijd veilig bewaard, ook als de batterij leeg is. Dit was zowel onder klanten als bij partners een van de meest gevraagde verbeteringen. * Microsoft Office software for Windows Mobile - Gebruikers kunnen nu in Excel Mobile grafieken bekijken en creëren, en documenten met afbeeldingen bewerken in Word Mobile. Daarbij blijft het bestandsformaat geheel compatibel met de PC. Met de nieuwe PowerPoint Mobile-applicatie is het nu mogelijk om onderweg presentaties te bekijken en te oefenen. * Beveiliging - De bestaande beveiligingsvoorzieningen in Windows Mobile, zoals Bluetooth-authorisatie en end-to-end encryptie over Virtual Private Networks (VPNs), zijn verder uitgebreid en verbeterd. Windows Mobile 5.0 heeft ook uitgebreide beveiligingstests ondergaan en heeft met succes de Microsoft Trustworthy Computing Full Security Review doorlopen. Het platform is nu tevens FIPS-140-2 gecertificeerd, wat betekent dat het voldoet aan de zeer strikte IT-beveiligingseisen van de Amerikaanse overheid.

Geïntegreerde multimediamogelijkheden
De mogelijkheid om multimediabestanden af te spelen is al lang een onderscheidend kenmerk van het platform. Windows Mobile 5.0 breidt deze multimediamogelijkheden nog verder uit, met onder andere:

* Windows Media Player 10 Mobile - Hiermee kunnen gebruikers nog meer - al dan niet auteursrechtelijk beschermde - digitale muziek, video's en TV-programma's afspelen. Het is ook mogelijk om content via Windows Media Player 10 Mobile aan te schaffen en te downloaden via tal van online muziekwinkels. De nieuwe player kan ook speellijsten en albumcovers synchroniseren met de PC. Partners kunnen zelf Digital Rights Management (DRM) -technologieën toevoegen. * Foto's en video - Een nieuwe foto- en video-applicatie biedt geavanceerde functies die tot nu toe alleen te vinden waren op high-end digitale camera's, zoals burst-mode (waarbij snel achter elkaar meerdere opnamen gemaakt worden) en een timerfunctie. * Uitgebreide opslagmogelijkheden - Dankzij de ondersteuning van harddisks en USB 2.0 kunnen gebruikers nu gemakkelijk grote hoeveelheden informatie op hun mobiele apparaat opslaan - zoals digitale foto's en muziekverzamelingen - en deze content synchroniseren met hun PC.

Nieuwe opties voor hardwarepartners en aanbieders van mobiele diensten Windows Mobile 5.0 biedt hardwarepartners en aanbieders van mobiele diensten verschillende nieuwe opties om zich te onderscheiden van de concurrentie, wat meer keuze betekent voor de eindgebruikers. Hiertoe behoren:

* Nieuwe technologieën - Het platform is flexibeler dan ooit, waardoor partners hun eigen technologieën kunnen toevoegen, zoals 'push-to-talk' of videotelefonie en -conferencing. * Uitgebreide netwerkondersteuning - Windows Mobile 5.0 ondersteunt nieuwe netwerktechnologieën, zoals 3G en WiFi voor smartphones, en beschikt over verbeterde ondersteuning voor Bluetooth. * Bediening met één hand - Dankzij verschillende hardware- en designverbeteringen, zoals soft-key, landschap-modus voor het scherm en ondersteuning voor QWERTY-toetsenborden, kunnen hardwarepartners nieuwe apparaten ontwerpen die met één hand te bedienen zijn, zonder pen.

Ontwikkelaars kunnen de tools in de tweede bètaversie van Visual Studio 2005 gebruiken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De integratie met Microsoft SQL Server 2005 Community Technology Preview in Windows Mobile 5.0 maakt het mogelijk dat de bedrijfskritische applicaties en informatie ook buiten kantoor toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Voor meer informatie, zie http://www.microsoft.com/windowsmobile/5/.

Bill Gates, Chairman en Chief Software Architect van Microsoft, zal Windows Mobile 5.0 officieel lanceren tijdens een keynote in Las Vegas, op 10 mei 2005 om 18:00 uur. Zijn keynote is live te volgen via Internet, via de volgende links: http://www.microsoft.com/windowsmobile/press/
of
http://www.microsoft.com/events/executives/billgates.mspx

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht