D66

Persbericht D66-delegatie Europees Parlement, dinsdag 10 mei 2005

D66 eist antwoord van Commissie over vliegtuigincident

"De deadline is ruimschoots voorbij en ik laat me niet afschepen. Eurocommissaris Frattini moet vanmiddag met een antwoord komen", aldus Sophie in ´t Veld, Europarlementariër voor D66.

Vier weken geleden vroeg D66 Europarlementariër Sophie in ´t Veld de Europese Commissie om opheldering over de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers aan de Verenigde Staten. Aanleiding voor In ´t Veld´s vragen was het incident met een KLM vliegtuig dat onderweg naar Mexico de toegang tot het Amerikaanse luchtruim werd geweigerd.

Ondanks het verstrijken van de deadline heeft In ´t Veld nog steeds geen antwoord op haar vragen gehad. "Kennelijk zit de Europese Commissie in verband met de betrekkingen met de VS zeer in haar maag met deze vragen", aldus In ´t Veld. De D66 politica heeft aangekondigd het er niet bij te laten zitten en zal Europees Commissaris Frattini vanmiddag in het Europees Parlement in Straatsburg het vuur na de schenen leggen.

De Europese Commissie presenteert overigens vandaag een "tien punten plan" van actie, waarin onder meer wordt aangekondigd dat de overeenkomst met de VS binnenkort tegen het licht zal worden gehouden en waarbij extra garanties voor de privacy van passagiers zouden worden voorzien.

Twijfels ten aanzien van de overeenkomst had het Europees Parlement altijd al. Het Parlement daagde de Commissie zelfs voor het Hof van Justitie om de zaak aan te vechten aangezien zij twijfels had over de effectiviteit van de maatregelen en over de bescherming van persoonsgegevens. Nu blijkt dat deze twijfels gegrond waren, aangezien de VS haar bevoegdheid om gegevens van vliegpassagiers te gebruiken, overschreden heeft.

/////