Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aanpak vrijplaatsen / normalisatie woonwagencentra

10 mei 2005

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) roept de gemeenten op een eind te maken aan het bestaan van `vrijplaatsen', plekken waar een gebrek is aan het handhaven van allerlei regels.
---

Deze brief behandelt drie onderwerpen:

Ten eerste is zij een dringende oproep aan alle Nederlandse gemeenten om het bestaan of ontstaan van vrijplaatsen tegen te gaan: de zorg voor openbare orde en veiligheid is primair een taak van gemeenten. Zij moeten ongelijke behandeling van verschillende (groepen) burgers tegengaan.

Ten tweede bevat deze brief ook een aanbod vanuit het kabinet om gemeenten te ondersteunen in deze rol. Deze ondersteuning kan bestaan uit het inventariseren en delen van goede voorbeelden op dit gebied (bijvoorbeeld waar het gaat om het bieden van veilige werkomstandigheden voor controleurs), maar bestaat ook uit het aanpassen van regels of procedures, als dit de aanpak van vrijplaatsen ten goede komt.

Ten derde bevat deze brief een aankondiging van de activiteiten die de rijksoverheid onderneemt om het bestaan van vrijplaatsen tegen te gaan.

U kunt de brief rechts in uw scherm downloaden in PDF-formaat.
***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel