Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 28 / 2005

Positieve resultaten piramideproject Kollumerzwaag

Kollum, 10 mei 2005

Uit onderzoek van de Fryske Akademy blijkt dat in Kollumerland c.a. het "Piramideproject", een educatieve methode voor peuterspeelzalen en de onderbouw van basisscholen, tot goede resultaten heeft geleid. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de gemeente.

Vanaf 1 januari 2002 wordt in de peuterspeelzaal `'t Wrottershonk' en in de groepen
1 en 2 van de cbs `De Stapstien', beide te Kollumerzwaag, gewerkt volgens de methode van het "Piramideproject". Dit is een programma voor de voor- en vroegschoolse educatie. Alle kinderen in de betreffende groepen werken volgens deze methode. Deze methode is bijzonder geschikt voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het project wordt door de gemeente tot en met december 2005 vanuit het onderwijsachterstandenbeleid bekostigd. Daarna moeten de peuterspeelzaal en de basisschool zelf het project op zich nemen.

Om na te gaan of het "Piramideproject" tot goede resultaten heeft geleid, heeft de gemeente de Fryske Akademy de opdracht geven om de prestaties van de kinderen, die op de peuterspeelzaal en de basisschool in Kollumerzwaag zitten, te evalueren.

Het onderzoek naar de prestaties van de kinderen in Kollumerzwaag laat over het algemeen een positief beeld zien. De meest positieve resultaten vindt de Fryske Akademy bij de meest recente meetmomenten. De Fryske Akademy vermoedt dan ook dat het "Piramideproject" in de loop van de onderzochte periode steeds beter ingevoerd is en dat bij betere invoering ook betere resultaten worden gehaald. In de loop van de tijd blijkt een steeds kleiner percentage peuters en kleuters zich in het risicogebied te bevinden. Bij het bestuderen van de ontwikkeling van de kinderen blijkt dat een groot deel van de kinderen die eerst slecht scoren, in de loop van de tijd het risicogebied hebben verlaten.

Het Piramideproject in Kollumerzwaag boekt duidelijk positieve resultaten. Dit is niet alleen te danken aan de tutoring (extra ondersteuning, onderdeel van het "Piramideproject") maar ook door de inzet van de peuterspeelzaalleidsters van peuterspeelzaal 't Wrottershonk' en de leerkrachten onderbouw van de cbs "De Stapstien" in Kollumerzwaag.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.