TU Delft > Nieuws & agenda > Agenda > Verdunnen

Technische Universiteit Delft

Verdunnen
26 april 2005 door M&C

Promotie van mw. D.E. Georgescu: "Prediction of infinite dilution activity coefficients of aroma molecules in aqueous systems - A quantum chemical approach"

10 mei 2005 | 13:00:00
plaats: Aula TU Delft

mw. D.E. Georgescu | diploma de studii Aprofundate U. Boekarest, Roemenië
promotor | Prof.dr.ir. J. de Swaan Arons (em.hgl (2002) fac TNW)
toeg.prom | Dr.ir. Th.W. de Loos (UHD-fac TNW)

Prediction of infinite dilution activity coefficients of aroma molecules in aqueous systems - A quantum chemical approach
In voedingsmiddelen zijn geurstoffen in lage concentraties aanwezig. Hun gedrag wordt dus het best beschreven met behulp van thermodynamische eigenschapen bij oneindige verdunning. Kennis van activiteitscoëfficiënten bij oneindige verdunning van aromastoffen in waterige systemen is in het bijzonder van belang. Dit soort informatie is nodig om de intensiteit van aroma perceptie te voorspellen. Er is een groot aantal methoden om activiteitscoëfficiënten te voorspellen beschikbaar, maar geen van deze methoden is geschikt voor het beschrijven van het gedrag van aromastoffen in water.
In dit proefschrift wordt de mogelijkheid tot het voorspellen van activiteitscoëfficiënten van aromastoffen in waterige systemen met behulp van kwantumchemische berekeningen verkend.
Als uitgangspunt is voor het zogenaamde Group Contribution Solvation (GCS) model gekozen. Dit model is special ontwikkeld voor de voorspelling van activiteitscoëfficiënten bij oneindige verdunning en is gebaseerd op kwantummechanische solvatatie-energie berekeningen [AIChE J., 1999, 45, 2606].
Gebaseerd op een grondige analyse van de theoretische grondslagen van het GCS model, van de gemaakte benaderingen en van de verschillende factoren die de resultaten van het GCS model beïnvloeden, wordt een verbeterd model voorgesteld. Het in dit proefschrift voorgestelde model is met succes toegepast voor het voorspellen van de activiteitscoëfficiënten bij oneindige verdunning in water voor stoffen uit de belangrijkste homologe reeksen van aromacomponenten. Bovendien, gebaseerd op resultaten van een beperkt aantal kwantummechanische berekeningen voor middelgrote opgeloste stoffen, wordt een nieuwe groepsbijdrage benadering voorgesteld. De met deze benadering voorgespelde activiteitscoëfficiënten bij oneindige verdunning hebben een grotere nauwkeurigheid dan de waarden voorspeld met de veel gebruikte traditionele modellen. De nieuw voorgestelde, op kwantummechanische berekeningen gebaseerde groepsbijdrage benadering is eenvoudig toepasbaar en het is reeds in gebruik bij Unilever.

Voor verder lezen:


* Fundamentals of quantum chemistry by James E. House, 2004
* Computational chemistry: a practical guide for applying techniques to real-world problems by David C. Young, 2001

* Flavor, fragrance, and odor analysis ed. by Ray Marsili, 2002