Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 137 SJT
Datum: 9 mei 2005

Kosten en effecten van maatregelen
centraal op bijeenkomst Kader Richtlijn Water

Op dinsdag 10 en woensdag 11 mei wordt in Bakkeveen gediscussieerd over de toepassing van de Kader Richtlijn Water (KRW) in de Noordzeelanden. Vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterbeheerders uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Schotland richten zich tijdens workshops op twee specifieke onderdelen van de richtlijn die van belang zijn in de besluitvorming: de kosten-effectiviteitsanalyse en 'public-participation'. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van NOLIMP: een project waarin regio's uit zes Noordzeelanden samenwerken aan de verbetering van de waterkwaliteit. De provincie Fryslân is projectleider van NOLIMP.

Kosten-effectiviteitsanalyse
De Kader Richtlijn Water schrijft voor dat maatregelen die de waterkwaliteit verbeteren beoordeeld worden op de kosten en effecten. Op die manier worden de beoogde doelen tegen de laagste maatschappelijke kosten gerealiseerd. Het Cartesius Instituut in Franeker - onderdeel van de Universiteit Twente - heeft voor NOLIMP een methodiek uitgewerkt waarmee in de verschillende landen reeds ervaring is opgedaan. In een workshop discussiëren de deelnemers over deze methodiek en gaan na of en hoe die methodiek voor heel Europa bruikbaar is.

Public Participation
De tweede workshop gaat over 'public participation'. De richtlijn schrijft namelijk voor dat belanghebbenden geïnformeerd en betrokken moeten worden bij voorbereiding en besluitvorming over maatregelen voor waterkwaliteitsverbetering. Dat draagt bij aan een groter draagvlak voor de maatregelen, en ook aan een betere kwaliteit van de besluiten. (kwaliteit neemt bijvoorbeeld ook toe door het meenemen van regionale detailkennis van de situatie en creatieve ideeën.) Vooral landen als Noorwegen, Schotland en Denemarken hebben hier al erg veel ervaring mee.

Aan beide workshops wordt bijgedragen door sprekers uit Zuid-Afrika en Estland die zullen vertellen over hun ervaringen met bovenstaande onderwerpen.

Wat is NOLIMP?
NOLIMP staat voor "NOrth Sea Regional and Local IMPlementation", ofwel de lokale invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. In de zes deelnemende regio's worden pilotprojecten uitgevoerd waarbij innovatieve technieken voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het verminderen van emissies worden getest. Het uitwisselen van kennis tussen de deelnemende landen speelt een belangrijke rol binnen het project. NOLIMP wordt gesteund door Europese subsidie in het kader van het Interreg IIIB programma.

In Fryslân werken provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân samen met onder andere Staatsbosbeheer, NLTO, en de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel in het NOLIMP-project De Leijen. Er wordt tot 2006 ruim 1 miljoen euro geinvesteerd in innovatieve maatregelen die de (ecologische) waterkwaliteit van dit meer verbeteren. Aanvullend wordt De Leijen in het kader van het Friese Meren Project uitgebaggerd waardoor de bevaarbaarheid van het meer sterk verbetert, en worden de recreatieve mogelijkheden vergroot door onder andere de aanleg van eilandjes.


---- --