Verbond van Verzekeraars

Kamer wil doorpakken in reductie administratieve lasten

Tweede-Kamerleden waren tijdens een Algemeen Overleg over administratieve lasten opvallend positief over de voornemens van het kabinet om de administratieve lasten terug te dringen. Wel heerste een teneur dat nu moet worden doorgepakt. Bovendien moet ook het onderwerp nalevingslasten bij nieuwe wet- en regelgeving een duidelijke plaats krijgen.

Het kabinet-Balkenende heeft zich voorgenomen de administratieve lasten met 25 procent te reduceren. Tijdens het Algemeen Overleg werd duidelijk dat die vermindering waarschijnlijk wordt gehaald, en in die zin waren de meeste aanwezige Kamerleden tevreden. Wel moet nu worden doorgepakt, vond een meerderheid. CDA-Kamerlid Ger Koopmans pleitte voor het opnemen van een paragraaf nalevingslasten in de memorie van toelichting van alle nieuwe wetsvoorstellen. Charlie Aptroot (VVD) verwees op zijn beurt naar de verzekeraars die een goed model hebben ontwikkeld. Aptroot doelde hierbij op het MeetInstrument Nalevingslasten VERzekeraars (MINVER), dat door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek is ontwikkeld. Met MINVER zijn onder meer de nalevingslasten van de Wet financiële dienstverlening berekend en zijn alternatieve voorstellen ontwikkeld. In andere sectoren, zoals de zorg en horeca, is veel belangstelling voor het meetinstrument en de aanpak van nalevingslasten.

Inventarisatie
Pauline Smeets (PvdA) merkte kritisch op dat het kabinet misschien goed op weg is, maar dat ondernemers nog weinig merken van de voornemens om de administratieve lasten terug te dringen. En dat terwijl er veel nieuwe veranderingen (Wet VUT/prepensioen en levensloop, nieuwe Zorgverzekeringswet, de veranderingen in de WAO) op hen afkomen. Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken stelde een inventarisatie in het vooruitzicht voor sectoren waar de nalevingslasten écht hoog zijn. Verder zal het Ondernemersklankbord Regeldruk (de zogeheten commissie-Stevens) een inventarisatie maken van regelgeving die hoge nalevingskosten met zich meebrengen. Dat zal onder meer gebeuren aan de hand van een aantal hoorzittingen, waarvan de eerste op 8 juni plaatsvindt.
Het Verbond zal de stappen van de commissie-Stevens de komende tijd nauwlettend volgen. Het onderwerp staat hoog op de agenda, omdat verzekeraars dit jaar drie grote nieuwe wetten (Wet werk en inkomen naar arbeid, Zorgverzekeringswet en Wet VUT/prepensioen en levensloop) op zich af krijgen, die behoorlijk wat lasten met zich meebrengen.

Verzekerd!, mei 2005