FloraHolland


Weekbericht FloraHolland: week 18

FLORAHOLLAND (10 mei 2005) - Snijbloemen / Afgelopen zondag 8 mei was het Moederdag in de meeste landen in Europa en Noord-Amerika. In week 18, de aanloop naar Moederdag, nam de aanvoer van bloemen op FloraHolland toe. Gezien het verloop in de verkoop bij FloraHolland lag het zwaartepunt van de verkoop in week 18. In vergelijking met week 18 vorig jaar nam de omzet met 43 procent toe, qua stuks werd er 4,6 procent meer verhandeld. Moederdag viel vorig jaar in week 19. Op FloraHolland werd een omzet snijbloemen van ruim 36 miljoen euro gerealiseerd.

Op de vijf vestigingen van FloraHolland was het zoals elk jaar in de week voor Moederdag een drukte van belang. Er was sprake van topdrukte. Zo werd op FloraHolland vestiging Venlo op dinsdag 3 mei al een omzetrecord van bereikt. De dagomzetgrens van één miljoen euro werd doorbroken.

Rozen werden in de week voor de moederdag goed betaald, de meeste soorten en kleuren profiteerden van het feit dat het de week voor moederdag was. Het tulpenseizoen loopt echt ten einde. De zomerbloemen laten een opmars zien. Zij worden vaak leuk betaald. Zo werd er voor zonnebloemen gemiddeld 0,39 neergeteld, waarbij er positieve uitschieters waren naar 0,47 gemiddeld voor Sunrich Orange. Ook de prijzen voor pioenrozen waren goed met een middenprijs van 0,74.

Planten
De afgelopen week daalde de aanvoer bij FloraHolland van zowel kamerplanten als tuinplanten met respectievelijk ruim 22 procent en bijna 17 procent. Deze daling is zowel bij het Bemiddelingsbureau als Klok zichtbaar. Het slechte weer is hiervan zeker de oorzaak.

Bij de kamerplanten werd 26 procent minder stuks verhandeld via het Bemiddelingsbureau. Terwijl de omzet met 9 procent afnam, nam de gemiddelde prijs wel toe. Voor de Klok was ditzelfde beeld te zien met een stuksafname van 17 procent en een omzetafname van bijna 5 procent, dus ook een gemiddelde prijsstijging.

Bij de tuinplanten was de prijsontwikkeling iets minder gunstig. Hoewel de aanvoer afnam voor zowel klok als Bemiddelingsbureau met respectievelijk 16 en 17 procent, daalde de omzet van klok met 11 procent, dus een kleine prijsstijging. Bij het Bemiddelingsbureau daalde de omzet harder dan het aantal stuks. Hierdoor was sprake van een lagere gemiddelde prijs dan in dezelfde week vorig jaar.

Bij deze bovengenoemde cijfers moet echter wel aangetekend worden dat Moederdag vorige jaar in week 19 viel.


---