Gemeente Sittard-Geleen

TRIPOOL ZUID LIMBURG

PERSBERICHT

Structuurfondsen 2007 - 2013

Tripool Zuid Limburg biedt strategiedocument aan

Sittard-Geleen, 9-5-2005 -De gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen - verenigd in het stedelijk netwerk Tripool Zuid Limburg - bieden diverse overheden, bedrijven, kennisinstituten en intermediairs het vastgestelde strategiedocument 'Tripool Zuid-Limburg Structuurfondsen 2007 - 2013' aan. De gemeenten starten hiermee een offensief om hun stedelijk netwerk ook Europees op de kaart te zetten. Tripool Zuid Limburg gaat voor een claim van 100 miljoen euro. De steden van de Tripool willen een zelfstandige positie innemen in het beheer van de middelen. Een deel van de middelen is bestemd voor omscholing en arbeidsmarktprojecten die nodig zijn door de sanering van de werkgelegenheid in de industrie.

De drie steden Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen ontvangen nu nog aanzienlijke financiële middelen vanuit de Europese Structuurfondsen. Met deze middelen zijn al veel resultaten geboekt die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling van de regio Zuid-Limburg in het algemeen en van de drie gemeenten in het bijzonder. De huidige structuurfondsprogramma's lopen tot en met 2006 met een uitloop van twee jaar voor uitvoering. Vanaf 2007 is echter een nieuw regime voor de structuurfondsen van toepassing. Verenigd in Tripool Zuid Limburg willen de drie gemeenten ook in de nieuwe programmaperiode gebruik maken van de middelen die door de Europese Commissie beschikbaar worden gesteld. Over het strategiedocument is overeenkomst met de provincie. De drie steden nemen tezamen met de provincie de programmering van deze regio op.

'Tripool Zuid Limburg zet in op het thema toptechnologische regio, thema internationalisering én op het thema stedelijke ontwikkeling. Tripool Zuid Limburg zet in op prioritaire sectoren, in het bijzonder chemieclusters, ICT-diensten, automotive en life sciences en in relatie daarmee ook op de volgende prioritaire aandachtsvelden: stimuleren van kennis en ondernemerschap, scheppend woon- en leefklimaat, hoogwaardige mobiliteit en uitbouw netwerk voor ontplooiing'.




Gemeente Sittard-Geleen