Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Asbest vrijgekomen bij grote brand Middeldijk

BARENDRECHT (dinsdag 10 mei 2005) ­ Vannacht heeft een grote uitslaande brand gewoed in een monumentale boerderij (één woonhuis en twee grote schuren) aan de Middeldijk in Barendrecht. Bij de brand raakte niemand gewond, maar er zijn helaas wel twaalf paarden, drie kalveren en een pony om het leven gekomen. Eén paard en een hond konden uit de vuurzee worden gered. Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Vanmorgen is direct begonnen met het verwijderen van deze asbestdeeltjes.

In de directe omgeving van de afgebrande boerderij liggen stukjes asbestcement (grijze brokken) op de grond. Dit asbestcement is niet gevaarlijk voor de gezondheid zolang ze niet worden verpulverd en in huis terecht- komen. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het van groot belang dat de stukjes asbestcement niet worden kapot getrapt of gereden. Mede daarom zijn vanmorgen enkele wegen in de directe omgeving afgeslo- ten voor het verkeer. Het vrijgekomen asbestcement wordt door een deskundig bedrijf opgeruimd, waarna de wegen weer worden vrijgegeven. Omdat de werknemers van het bedrijf dat de asbest verwijdert bijna dage- lijks met dit materiaal in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor mensen die in de buurt wonen is beschermende kleding niet nodig. Wel krijgen bewoners het volgende advies: Voorkom dat stukjes asbest- cement via de schoenen, de fiets of de kinderwagen in de woning terechtkomen en daar verpulveren. En men- sen die vannacht ter plaatse zijn geweest moeten hun kleding buiten uitkloppen en hun schoenen afspoelen. Daarnaast wordt gevraagd om kinderen weg te houden van plekken waar asbest kan liggen. Bewoners van het omliggende gebied (de wijk Nieuweland IV) hebben vanmorgen al een brief gehad met meer uitgebreide informatie. Mensen die stukjes asbestcement vinden (grijze brokken) ­ bijvoorbeeld in hun tuin ­ kunnen dat tijdens kantooruren melden bij de gemeente Barendrecht op telefoonnummer (0180) 698 239. Ook in geval van twijfel wordt aangeraden om contact op te nemen met de gemeente.

`Afschuwelijk'
De Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw was vannacht ter plaatse. Hij spreekt van een afschu- welijke brand. ,,Vreselijk, een brand ook met afschuwelijke gevolgen. De dood van de dieren grijpt iedereen enorm aan en ook de schade is groot. De brandweer en diverse omwonenden hebben met man en macht geprobeerd om de dieren te redden, maar het vuur greep te snel om zich heen.''

Noot voor de pers,