Socialistische Partij

Verkeerde ambities leiden tot grote milieuschade

10-05-2005 * Wanneer Nederland vasthoudt aan de wens om de beste concurrentiepositie voor bedrijven te hebben, zal dat op termijn leiden tot schade voor de kwaliteit van onze leefomgeving en de volksgezondheid. Dat concludeert het Milieu en Natuur Planbureau vandaag in haar Milieubalans 2005. SP Tweede-Kamerlid van Velzen is niet verbaasd: "Stelselmatig heeft de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer duurzame moties weggestemd, ecosubsidies afgeschaft en beleidsdoelen uitgesteld. Deze regering heeft de verkeerde ambities en stelt groei boven alles, ongeacht de schade voor onze leefomgeving."

Nadat er door dit kabinet al stevig beknibbeld is op de grootte van de Ecologische Hoofdstructuur (die natuurgebieden in Nederland moet gaan verbinden), blijkt nu ook de kwaliteit verre van gewenst. Verdroging en het overmatige gebruik van fosfaat en stikstof in de landbouw hebben ertoe geleid dat nog maar zo'n 20% van de natuur beschermd is.

Het kabinetsdoel om alle verontreinigde locaties in 2030 te hebben schoongemaakt, wordt met het huidige tempo ook niet gehaald. Aangezien Nederland tussen de 55 en 65 duizend vervuilde locaties telt, duurt het met het huidige tempo tot 2065 voordat de doelstellingen gehaald zijn. Het kabinet heeft voor de komende vier jaar een miljard euro uitgetrokken voor bodemsanering, terwijl er volgens het Mileu en Natuur Planbureau zo'n 18 miljard nodig is. Van Velzen: "Staatssecretaris Van Geel rekent nu op het bedrijfsleven om de kosten te dragen, maar als milieubelangen zo laag op het prioriteitenlijstje van Balkenende II staan, kun je amper verwachten dat andere partijen de schouders eronder zullen zetten".

* Milieubalans 2005 (site Milieu en Natuur Planbureau)