Ingezonden persbericht


Persbericht:

PerExpresse: Europese Grondwet
Per Expresse is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Aanleiding voor de nieuwste editie van de Per Expresse is het feit dat de Nederlanders op 1 juni voor het eerst sinds 1797 zich in een landelijk referendum mogen uitspreken. In het stemhokje krijgen ze de vraag voorgelegd:

'Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa?'

Deze Per Expresse probeert aan de hand van een beslisoefening leerlingen te laten ervaren hoe besluitvorming in Europa op verschillende manieren kan plaatsvinden. Verder biedt PerExpresse natuurlijk informatie over de Europese grondwet, de verschillen met de Nederlandse Grondwet en de veranderingen die ons met het nieuwe verdrag in het vooruitzicht worden gesteld. Voor- en tegenstanders komen aan het woord evenals de voors en tegens van een referendum. De lesbrief besluit met een aantal wetenswaardigheden. Een daarvan kunnen we alvast verklappen. De vraag of wij hier in Nederland nu rendieren mogen houden bij aanvaarding van de EU grondwet moet met 'nee' worden beantwoord. Over het waarom leest u meer op pagina 8 van deze PerExpresse.

De handleiding geeft een verantwoording over het hoe en waarom van deze lesbrief, didactische aanwijzingen alsmede de antwoorden op de vragen en opdrachten.

Op de educatieve website is er voor leerlingen achtergrondinformatie te vinden over verschillende soorten referenda maar ook over 'klokkenluiders, luizen in de pels en waakhonden'. Verder is er informatie te vinden over 'dieren in de Europese grondwet'. Docenten kunnen op de educatieve website terecht voor een aanvullende tekst en uitleg over de Europese grondwet en voor extra lessuggesties. Uiteraard zijn er voor leerlingen en leerkrachten een aantal gecontroleerde links. De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf:

http://www.cmo.nl
en vanaf
httop://perdagwijzer.kennisnet.nl

De lesbrief met handleiding kost ¤ 3,50
en is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
Tel: 024-3613074
email: cmo@fm.ru.nl
http://www.cmo.nl

naar de lesbrief

----------


Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
Tel: 024-3613074
E-mail: cmo@fm.ru.nl