Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-386       |
|                                            |Arnhem|10 mei 2005    |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT BESLUITEN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 10 MEI 2005

Voorjaarsnota aangevuld met nieuw beleid (A2) Gedeputeerde Staten hebben het vervolgvoorstel Voorjaarsnota vastgesteld. Daarin wordt het Gelders Parlement twee nagekomen voorstellen voor eenmalig nieuw beleid 2005 voorgelegd. Voor publieksactiviteiten wordt een bedrag van 75.000 euro uitgetrokken (Open Huis op 10 september, openstellen proviniehuis voor Bridge-to-Bridgeloop en deelname aan de jaarlijkse Galereiroute in Arnhem en omstreken). Daarnaast wordt 250.000 euro vrijgemaakt ter voorbereiding van bedrijfsverplaatsingen.

Landelijke eindmeting professionalisering milieuhandhaving (C6) De Gelderse achterstand na de tussenmeting professionele milieuhandhaving in 2004, is omgezet in een voorsprong bij de eindmeting in 2005. De landelijk afgesproken eindmeting professionele milieuhandhaving is bij gemeenten, waterschappen en provincie in januari van dit jaar uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de in 2003 ingezette verbeteracties hun vruchten hebben afgeworpen. De Gelderse handhavingorganisaties hebben een gemiddelde score van 98,5% gerealiseerd. (Zie apart persbericht)

Herinrichtingsplan Renkums Beekdal vastgesteld (C7) Het ambitieuze, complexe en kostbare herinrichtingsplan voor het Renkums Beekdal is vandaag vastgesteld en voor kennisneming aan de Commissie Landelijk Gebied gestuurd. Tot eind 2008 wordt voor een totaalbedrag van 36 miljoen euro door ministeries, provincie, gemeente, bedrijfsleven, waterschap en terreinbeheerders alles op alles gezet om bestaande bedrijven te verwerven en te verplaatsen, gronden te saneren en het voormalige industrieterrein Beukenlaan in te richten tot een volwaardig onderdeel van het Renkums Beekdal. De voornaamste functie wordt leef- en doortrekgebied voor flora en fauna. Het cultureel-historisch aspect van het Beekdal blijft zichtbaar doordat een beperkt aantal industriële relicten wordt gehandhaafd. Momenteel wordt gewerkt aan de voorbereiding van de sloop van het Vredesteincomplex.

Huisvesting statushouders in de provincie Gelderland (C10) De huisvesting van statushouders in de Gelderse gemeenten stagneert. Op 1 januari 2005 had de provincie Gelderland als geheel de taakstelling, die landelijk is opgelegd, ruim gerealiseerd. De taakstelling van 381 personen voor de eerste helft van 2005 zou op grond van gemaakte afspraken vooral gerealiseerd moeten worden in de achterlopende gemeenten. Dit om een evenwichtige spreiding van gehuisveste statushouders tot stand te brengen. Van de 381 zijn er op dit moment slechts 125 gerealiseerd. GS hebben besloten de 10 gemeenten die het meest achterlopen, uit te nodigen voor een hoorzitting omdat zij hun taakstelling niet dreigen te halen. Er zal o.a. gesproken worden over toepassing van artikel 60 van de huisvestingswet. Het gaat om de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen, West Maas en Waal, Aalten, Bronckhorst, Brummen Epe, Voorst en Ede. Daarnaast zullen GS 11 gemeenten schriftelijk wijzen op hun verantwoordelijkheid, waarbij zij nog de mogelijkheid krijgen zelf invulling te geven aan hun taakstelling. Dit betreft de gemeenten Druten, Maasdriel, Tiel, Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Zutphen, Barneveld Oldebroek, Putten en Heerde.