Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Onrust over Rijpstra
Uitzenddatum: Di. 10 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham



Jan Rijpstra is sinds een paar weken burgemeester van de Drentse gemeente Tynaarlo, maar tegelijkertijd zit hij nog voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij wil tot zeker half juli zijn zetel behouden, zodat hij aanspraak kan maken op een royale wachtgeldregeling. Critici spreken er schande van.

Vijftig
Rijpstra maakt die keuze vanwege zijn leeftijd: over twee maanden wordt hij vijftig. En dat is de leeftijd die Kamerleden moeten hebben om in aanmerking te komen voor een wachtgeldvergoeding van zeventig procent van het salaris van parlementariërs (86 duizend euro bruto).

Uitkering
Kamerleden die op het moment van aftreden ouder zijn dan vijftig en van de afgelopen twaalf jaar er minimaal tien in de kamer hebben gezeten, hebben recht op een uitkering tot hun 65e. Voldoen ze niet aan deze regels, dan bedraagt het aantal jaren wachtgeld maximaal zes. De uitkering komt overigens te vervallen zodra een oud-Kamerlid in een andere functie voldoende verdient.

Zetel inleveren
De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden dat de VVDâer onmiddellijk zijn zetel in moet leveren. Volgens regeringspartij CDA is de actie van Rijpstra âop zijn zachtst niet chicâ. Zijn eigen partij laat weliswaar afkeurende geluiden horen, maar stelt ook dat hij âniets illegaalsâ doet. De VVD laat vandaag in het Algemeen Dagblad weten âniet echt de behoefte te hebben om hier erg moraliserend over te doenâ.

'Rustig gevoel'
Rijpstra is nog niet van plan zijn plek in de Tweede Kamer op te geven. âDaar gaan andere Kamerleden helemaal niet over. Ik weet niet of ik er gebruik van zal maken. Maar het geeft mij in ieder geval een rustig gevoel dat ik kan terugvallen op een rechtspositionele regeling,â aldus de VVDâer onlangs in het Rotterdams Dagblad.

n Netwerk een gesprek met Jan Rijpstra, PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en burgemeester Engbert Drenth van Bellingwedde. Links:
Biografie Jan Rijpstra
Lees hier over het inkomen van een Tweede-Kamerlid âWachtgeldregeling voor bewindspersonen beperktâ