Socialistische Partij

Regering voert referendumwet niet uit

10-05-2005 * De Europese grondwet lijkt in de meeste gemeentehuizen in Nederland niet gratis verkrijgbaar, terwijl de overheid wettelijk verplicht is hem beschikbaar te stellen. De SP heeft in 24 gemeenten gecontroleerd of de overheid aan haar informatieplicht voldoet. In verreweg de meeste gevallen is slechts een inkijkexemplaar beschikbaar. In een derde van de gemeenten is géén enkel exemplaar beschikbaar, zelfs niet ter inzage. Volgens de wet moeten burgers vier weken voor het referendum een gratis exemplaar kunnen afhalen. Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft het kabinet om opheldering gevraagd.

Op 9 mei, de Dag van Europa, togen in 24 plaatsen SP'ers naar het gemeentehuis om te controleren of de regering aan haar informatieplicht voldoet. Op verschillende plaatsen kregen SP'ers de Grondwetkrant aangeboden, als alternatief voor een boek of een cd-rom.

Harry van Bommel Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vindt de gang van zaken schandalig. "Hiermee wordt de schijn opgehouden dat in de Grondwetkrant het hele Verdrag staat, terwijl de belangrijke protocollen, bijlagen en verklaringen eruit zijn weggelaten. Daarin staat onder meer dat de miljoenenverslindende maandelijkse verhuizing van Europarlementariërs tussen Brussel naar Straatsburg blijft bestaan. Dat hoeven de burgers blijkbaar niet te weten. De regering verzaakt de burgers volledig te informeren en handelt dus in strijd met de Wet raadplegend referendum Europese grondwet. De regering moet dit falen onmiddellijk herstellen."