Gemeente Borger-Odoorn


10-05-2005
COLLEGE BORGER-ODOORN BEANTWOORDT VRAGEN PVDA RAADSFRACTIE

De PvdA fractie in de gemeenteraad van Borger-Odoorn stelde eind vorige week schriftelijk een aantal vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De vragen hebben betrekking op het project Kern en Kader in relatie tot de recente sluiting van een aantal gemeentelijke voorzieningen.

Kern en kader

Het project Kern en Kader beoogt aan de hand van objectieve criteria een herschikking mogelijk te maken van de financiële middelen die beschikbaar zijn voor de gemeentelijke voorzieningen. Deze voorzieningen hebben in de afgelopen tijd een forse onderhoudsachterstand opgelopen en voldoen voor een deel al lang niet meer aan actuele eisen met betrekking tot inrichting en veiligheid. De situatie is zo acuut dat in de afgelopen periode een aantal gebouwen moest worden gesloten. In stand houden van alle voorzieningen zal in de toekomst onmogelijk blijken.

Het project Kern en Kader wordt in een aantal fases voorbereid. In eerste instantie stelde de gemeenteraad de objectieve criteria vast waaraan een voorziening in een kern zou moeten voldoen.

Vervolgens vond een toetsing plaats van deze criteria aan de huidige voorzieningen. De uitkomsten van deze toetsing en het trekken van consequenties daaruit zijn nu nog onderwerp van discussie.

Inmiddels is besloten om in eerste instantie de prioriteiten vast te stellen met betrekking tot de realisering van multifunctionele (onderwijs) accommodaties. De schoolgebouwen zijn daarmee het uitgangspunt voor de verdere discussie over bijvoorbeeld de sluiting van dorpshuizen.

In dit kader is het ook belangrijk te weten dat de realisering van multi functionele accommodaties in de daarvoor beoogde dorpen een dermate hoge investering vergt dat temporisering waarschijnlijk noodzakelijk is.

De gemeenteraad vergadert deze week in commissieverband over de priotriteitstelling.

De vragen van de PvdA fractie en de antwoorden daarop van het college van burgemeester en wethouders.


1. Is het opeenvolgend sluiten van een aantal voorzieningen een vooruitlopen op Kern en Kader.
Nee


2. Is het college met de PvdA fractie van mening dat er conform het vastgelegde in Kern en Kader geen voorziening kunnen worden gesloten zonder dat er vervangende voorzieningen beschikbaar zijn.
In principe zijn wij het hiermee eens. Bij sluiting zoeken wij steeds naar alternatieven. Maar als er een acute situatie m.b.t. de veiligheid ontstaat, is sluiting noodzakelijk.


3. Is het achter elkaar sluiten van gemeentelijke gebouwen het gevolg van een strenger veiligheidsbeleid.
De grote sneeuwval van begin maart bleek bij sommige gebouwen voor een gevaarlijke situatie te zorgen. Daarom zijn twee gebouwen gesloten (een gedeelte van 't Brughuus en de peuterspeelzaal in Odoorn) en is het dak van de Hunsowhal leeg geschept.

Inspectie na het smelten van de sneeuw maakte duidelijk dat de staat van 't Brughuus dus danig slecht was dat het dorpshuisgedeelte op grond van de brandveiligheid niet meer open mag. (Er is al een klein brandje geweest.) Alternatieven worden momenteel onderzocht.

Uit een nadere inspectie van de peuterspeelzaal in Odoorn, nadat de sneeuw was gesmolten, bleek dat er gevaar bestond voor de gezondheid van de gebruikers. Daarom is dit gebouw permanent gesloten. Omdat er gevaar was voor de veiligheid en gezondheid van de gebruikers m.n. door het mogelijk afbrokkelen van het (asbesthoudende) dak, is besloten het gymlokaal in 1^e Exloërmond te sluiten.


4. Wordt er voor advies alleen uitgegaan van het eigen ambtelijk apparaat of is er ook advies ingewonnen van derden. Er wordt uitgegaan van de eigen ambtelijke deskundigheid. Specifieke deskundigheid wordt ingehuurd.


5. Is het vanuit het oogpunt van behoorlijk bestuur verantwoord als enige oplossing sloop aan te dragen, zonder de mogelijkheid van herstel van de veiligheidssituatie te onderzoeken. De kosten van het groot onderhoud van de gemeentelijke gebouwen zijn bekend. Gezien de noodzakelijke investeringen voor een nieuwe vloer, dak en technische installaties en het relatief geringe gebruik van het gymlokaal in 1^e Exloërmond achten wij een renovatie van het gymlokaal niet verantwoord.


6. Kan de sloop van de gymzaal in 1^e Exloërmond, zonder veiligheidsrisico's, in ieder geval uitgesteld worden tot na besluitvorming Kern en Kader in de raad van mei. Ja. I.v.m. de asbestproblematiek is de ruimte afgesloten. De sloopvergunning wordt eind mei verwacht.


7. Is het college het met de PvdA fractie eens dat het huidige beleid geen toekomstvisie heeft, maar dat het geheel aan maatregelen een sterfhuisconstructie in zich heeft.
Het gemeentelijke beleid wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het college voert dit beleid uit. Het project Kern en Kader bevat een toekomstvisie en is juist gestart om sterfhuisconstructies te voorkomen. Zoals tijdens de hoorzittingen steeds is gezegd, leidt niets doen tot het ad hoc sluiten van gebouwen. Immers de achterstand aan groot onderhoud van onze gebouwen is, zoals bekend, enorm.


8. Is het college met de PvdA fractie van mening dat er in de komende jaren met de hoogste prioriteit gelden moeten worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van MFA's in de hoofdkernen en dat pas daarna besluiten kunnen worden genomen over het al dan niet sluiten van welke voorziening dan ook.
Wij stellen voor, zie ons raadsvoorstel, in onze hoofdkernen adequate voorzieningen te realiseren. Gezien de staat van de gemeentelijke gebouwen kan vaak niet meer worden gewacht op realisatie van een MFA, alvorens een besluit te nemen over een bestaande voorziening. Uiteraard moet wel voor alternatieven worden gezorgd. Overigens kunnen voorzieningen ook op andere gronden, bijvoorbeeld inhoudelijke, worden gesloten of afgebouwd.