PERSBERICHT - 2005-02-15

Bedevaartseizoen in Fátima beleeft jaarlijks hoogtepunt op 13 mei

Fátima rouwt om dood laatste herderskind

In de bekende bedevaartsplaats Fátima komen het hele jaar door bedevaartgangers te voet naar de basiliek om te gedenken dat Maria in 1917 er voor het eerst aan drie herderskinderen is verschenen. In Fátima verscheen op 13 mei 1917 de Heilige Maagd aan drie herderskinderen Jacinta, Francisco en Lucia.

Jacinta en Francisco zijn op jonge leeftijd gestorven. Zuster Lucia, overleed zondag j.l. in Portugal reden om dinsdag 15 februari uit te roepen tot dag van nationale rouw.

Elk jaar op 13 mei komen een half miljoen bedevaartgangers voor de basiliek van Fátima bijeen om de Mariaverschijning te herdenken. Gelovigen uit alle delen van de wereld, die de laatste kilometers vaak kruipend op hun knieën afleggen, horen er tot het gewone straatbeeld.

Een andere grote bedevaart vindt plaats op 13 oktober, de dag waarop in 1917 Maria voor het laatst aan de drie kinderen verscheen. Deze data zullen door het overlijden van Zuster Lucia, dit jaar zonder enige twijfel extra veel bedevaartgangers trekken.

Grootste bedevaartsoord van Portugal
De geschiedenis van Fátima als bedevaartsoord gaat terug tot 1917. Toen zou de Heilige maagd diverse malen verschenen zijn boven een steeneik, en werd daar gezien door de drie kinderen Jacinta, Francisco en Lucia. De bekendheid van de bedevaartsplaats is vooral toegenomen na de Tweede Wereldoorlog toen het plaatsje uiteindelijk na lang aandringen pauselijke goedkeuring kreeg.

Inmiddels is Fátima uitgegroeid tot het grootste bedevaartsoord van Portugal. De grote witte basiliek, een schepping van de Nederlandse architect Van der Krieken, en het immense plein ervoor, kunnen vele pelgrims herbergen. Op de plek waar de verschijning van de Heilige Maagd zou hebben plaatsgevonden staat nu de verschijningskapel. Hier tegenover staat een container, waarin van kaarsvet gemaakte ledematen kunnen worden gedeponeerd; op deze wijze wordt om genezing gevraagd.

Er zijn talloze hotels, bezienswaardigheden en interessante musea in Fátima. Museu de Cera de Fátima laat met gebruik van wassen beelden de gebeurtenissen zien via 31 scenes waaronder bijvoorbeeld ook het heilig verklaren van Francisco en Jacinta. In het zogenaamde Museu Fátima 1917 Aparições, worden de gebeurtenissen in beeld gebracht op een wat modernere wijze met een licht- en speciale-effectenshow.

Lucia de Jesus dos Santos
Zuster Lucia de Jesus dos Santos is op zondag 13 februari overleden. Ze was 97 jaar. Minister-president Pedro Santana Lopez van Portugal heeft vanwege het overlijden van Zr. Lucia de Jesus dos Santos besloten dat 15 februari een dag van nationale rouw is. Zr. Lucia wordt 16 februari begraven. Haar lichaam is opgebaard in de kathedraal van Coimbra. Zij behoorde tot de vrouwen met de grootste invloed op het orthodoxe katholicisme van de twintigste eeuw. Sinds de jaren veertig woonde ze in afzondering in een oud klooster van de karmelietessen in de Portugese stad Coimbra.

De laatste jaren was Lucia nagenoeg blind en doof geworden. Ze sprak voor het laatst in het openbaar in 2000 toen paus Johannes Paulus II de bedevaartplaats Fátima bezocht. Bij die gelegenheid op 13 mei verklaarde de Heilige Vader de andere zienertjes zalig: Francisco en Jacinta Marto, die beiden jong stierven. Johannes Paulus II bezocht Fatima meermalen. Hij is ervan overtuigd dat de Onbevlekte Maagd van Fatima in 1981 zijn leven heeft gered toen hij een moordaanslag overleefde.

Derde geheim
Het zogeheten derde geheim van Fátima, dat het Vaticaan in 2000 onthulde, had betrekking op de mislukte aanslag. De drie kinderen hebben in 1917 naar eigen zeggen drie profetieën van Maria ontvangen. De eerste profetie had betrekking op het einde van de Eerste Wereldoorlog en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de tweede profetie, die Lucia in 1942 bekendmaakte, riep Maria op tot gebed voor de bekering van Rusland en zou verwijzen naar opkomst en ondergang van het Sovjetrijk. De derde profetie werd tot 2000 geheimgehouden. Veel gelovigen waren bang dat die het uitbreken van de Derde Wereldoorlog zou aankondigen.
Mel Gibson
Lucia kwam in januari voor het laatst in het nieuws toen bekend werd dat zij de zomer ervoor in het geheim was bezocht door filmregisseur Mel Gibson. Deze kwam zijn film The Passion of the Christ aan de karmelietessencommuniteit van Coimbra laten zien. De karmelietessen van Coimbra zijn slotzusters en mogen het klooster niet verlaten, wat bioscoopbezoek onmogelijk maakt. Omdat zij de The Passion of the Christ toch graag wilden zien, verzochten zij vorig jaar maart Gibsons productiemaatschappij Icon Productions om een privé-vertoning van de controversiële film.

Volgens de zusters zou het bekijken van de rolprent over het lijden van Jezus een goede voorbereiding zijn op het paasfeest. Icons ging akkoord, sterker nog, Mel Gibson himself zou de film naar Coimbra brengen. Omdat de film nog niet op DVD uit was, moest er een ploeg aan te pas komen om een projector te vervoeren en te bedienen.

Voor meer informatie over Lissabon en regio surft u naar www.visitlisboa.com.

Noot voor de redactie,