Provincie Noord-Brabant



|PROVINCIALE STATEN                                |


Knelpunten beleid jeugdzorg in Brabant in kaart gebracht

In opdracht van de Commissie Beleidsevaluatie van Provinciale Staten is een onderzoek verricht naar het jeugdzorgbeleid in Noord-Brabant. De onderzoekers concluderen dat de jeugdzorg in Brabant knelpunten kent. Dat staat in het rapport "Early warnings voor de jeugdzorg" dat vrijdag 13 mei om 16.00 uur openbaar wordt. De knelpunten liggen vooral bij een niet duidelijke besturingsvisie, de gewenste werking van provinciale jeugdzorg is onvoldoende helder. Ook spreken de onderzoekers hun zorg uit over de verschillen in visie op indicatiestelling tussen provincie, bureau jeugdzorg en zorgaanbieders. Volgens de onderzoekers is het recht op jeugdzorg onvoldoende gewaarborgd doordat het financiële kader niet helder is. Zorgaanbieders zouden voortvarend aan de slag moeten met de nieuwe financieringssystematiek om per 2007 aan de wettelijke voorwaarden te kunnen voldoen die vanaf dat moment gaan gelden.

De Commissie Beleidsevaluatie onderzocht in opdracht van Provinciale Staten in hoeverre de provinciale organisatie, het bureau jeugdzorg en de zorgaanbieders voldoen aan de eisen van de nieuwe wet die dit jaar in werking trad. Ook werd gekeken of de betrokken organisaties voldoende zijn toegerust voor de huidige eisen, en de eisen die er per 2007 aan worden toegevoegd. Aan de hand van vijf onderzoeksvragen kwamen de onderzoekers tot hun conclusies.

Zo concluderen de onderzoekers op de eerste onderzoeksvraag dat het de provinciale organisatie ontbreekt aan een overkoepelende en doordachte integrale besturingsvisie voor het nieuwe stelstel. Doordat de interne organisatie onvoldoende is geformaliseerd en beschreven, kunnen de onderzoekers niet vaststellen of de provinciale organisatie kwalitatief en kwantitatief toereikend is. Wel concluderen zij dat de provinciale financiële en justitiële expertise onvoldoende is om het bureau jeugdzorg en de zorgaanbieders goed te kunnen aansturen.
Op de tweede onderzoeksvraag, of de provincie gestalte kan geven aan de afstemming met gemeenten omtrent de ketenbenadering volgens de Wet op de Jeugdzorg, komen de onderzoekers tot de conclusie dat de provincie daarvoor te weinig concrete, richtinggevende en verplichtende intentieverklaringen heeft gemaakt.
Het bureau jeugdzorg echter, lijkt redelijk toegerust om haar veranderde taken te kunnen uitvoeren. De onderzoekers vinden de omslag die de provincie heeft afgedwongen bij bureau jeugdzorg een duidelijke kwaliteitsverbetering.
Aan de hand van de vierde onderzoeksvraag concluderen de onderzoekers dat de zorgaanbieders nog niet klaar zijn voor de nieuwe wet, en vaart dienen te maken met de ontwikkeling van instrumenten om vanaf 2007 met de veranderde financierings-systematiek aan de slag te kunnen.

De laatste onderzoeksvraag richtte zich op de instrumenten waarover de provincie beschikt om effectief de nieuwe wet op de jeugdzorg uit te kunnen voeren. De onderzoekers concluderen dat de provinciale organisatie ook op dit vlak nog onvoldoende vorm heeft gegeven aan haar regierol. Zo is het op basis van de provinciale subsidieverordening niet mogelijk om te financieren en te sturen op output. Daarnaast is er onvoldoende inzicht in de kwaliteit van de geleverde zorg, waardoor geen inkooprelatie kan worden ontwikkeld. Het ontbreken van de integrale besturingsvisie maakt het moeilijk om een samenhangend geheel van instrumenten te maken, zo schetsen de onderzoekers in hun rapport.

De onderzoekers leggen momenteel de laatste hand aan het concept-rapport. Vrijdag 13 mei om 16.00 uur zal het concept-rapport openbaar worden gemaakt. Het concept-rapport zal besproken worden op 19 mei door de Commissie Beleidsevaluatie. Vervolgens zal het rapport worden besproken in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur van 10 juni om 13.30 uur. Het politieke debat zal plaatsvinden tijdens de plenaire vergadering van Provinciale Staten op 1 juli aanstaande.

De Commissie Beleidsevaluatie is een adviserende commissie die onderzoeken uitvoert en coördineert in opdracht van Provinciale Staten. Voor elk onderzoek wordt een aparte begeleidingscommissie benoemd. De Begeleidingscommissie wordt voorgezeten door Hetty Tindemans (tel 06 4476 6062). Verder maken deel uit van de begeleidingscommissie Marusjka Lestrade - Brouwer (tel 06 5510 7813) en Kim Putters (tel 06 4741 4176).