Voedingcentrum


Nieuw voor iedere bewuste eter: de Eettabel

13 mei 2005

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe uitgave: de Eettabel. De Eettabel geeft van ruim 1400 veelgegeten voedingsmiddelen, gerechten en dieetproducten de voedingswaarde: van aalbessen tot Zwitserse strooikaas. Daarmee is de Eettabel een handig hulpmiddel voor iedereen die bewust wil kiezen en wil weten wat hij eet. Daarnaast is het een onmisbaar instrument voor wie een dieet volgt, zoals een energie-, eiwit- of natriumbeperkt dieet, een dieet bij verhoogd cholesterolgehalte of het diabetesdieet.

Bevat pure chocolade minder verzadigd vet dan melkchocolade? Is zure room slanker dan créme fraiche? Zitten er meer calorieën in appeltaart dan in rijstevlaai? Hoeveel voedingsvezels zitten er meer in volkoren spaghetti dan in witte? Dankzij de Eettabel kunt u producten heel eenvoudig vergelijken. Van elk voedingsmiddel worden achtereenvolgens de volgende gegevens verstrekt:

* energie in kilojoules

* energie in kilocalorieën

* eiwit in grammen

* koolhydraten in grammen

* vet in grammen

* verzadigd vet in grammen

* voedingsvezels in grammen

* natrium in milligrammen

De cijfers worden gegeven per huishoudelijke maat, dus per glas, plak, lepel enzovoorts. Het rekenwerk is dus al voor u gedaan!

Gezonde gevarieerde voeding

Behalve aan cijfers besteedt de Eettabel ook uitgebreid aandacht aan hoe u een gezonde gevarieerde voeding kunt samenstellen volgens de nieuwe Schijf van Vijf. De Eettabel vermeldt ook de algemene aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen en voedingsstoffen voor mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën.

Opvolger Dieettabel

De Eettabel is de opvolger van de bekende Dieettabel, die van 700 voedingsmiddelen de voedingswaarde bevatte. Niet alleen bevat de Eettabel veel meer producten, ook wordt nu van elk voedingsmiddel aangegeven hoeveel voedingsvezel erin zit. Verder is de volgorde van de voedingsstoffen in overeenstemming gebracht met de vermelding op het etiket.

Bestellen

De Eettabel kost 5,75 euro per stuk inclusief verzendkosten en btw. U kunt de Eettabel bestellen door geld over te maken op gironummer 4323700 t.n.v. Voedingscentrum, Den Haag, onder vermelding van naam en adres, het aantal en het bestelnummer: 806.