Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 13 mei 2005

Bijzondere geboorte wrattenzwijn in Safaripark Beekse Bergen

Jong wrattenzwijn te zien langs de wandelroute

Tot ieders verbazing zijn er 16 maart drie wrattenzwijnen in Safaripark Beekse Bergen geboren. Helaas was niet voor alle zwijntjes een lang en voorspoedig leven weggelegd. Twee van de zwijntjes zijn al snel overleden. Eén bij de geboorte en de ander een dag later. Gelukkig overleefde het jonge vrouwtje Happy. Moeder en dochter maken het goed. De geboorte van Happy is zeer bijzonder. Het kost vaak jaren om een vrouwtje in gevangenschap te bevruchten. Moeder Porky leeft al acht jaar in Safaripark Beekse Bergen. Talloze mannen gingen vader Maurice voor, maar dat had nooit succes opgeleverd. Safaripark Beekse Bergen had de hoop al opgegeven dat er ooit nog jongen zouden komen. De verrassing was dan ook enorm toen de verzorgers 's ochtends plotseling zagen dat ze geworpen had. Nu zijn Happy en haar moeder ook voor publiek te zien langs de wandelroute.

Porky & Happy
De eerste weken na de geboorte bleef Happy samen met haar moeder binnen. Jonge wrattenzwijnen zijn nogal gevoelig voor kou, dus vandaar dat het even duurt voordat ze naar buiten mochten. Ook in de vrije natuur is dit verschijnsel te zien. Daar blijft moeder met haar jongen een tijd in haar hol. Op dit moment hebben Porky en Happy de keus of ze binnen of buiten willen zijn. Langs de wandelroute van Safaripark Beekse Bergen zijn de wrattenzwijnen te bewonderen.

Liefdeslied
Wrattenzwijnen zijn erg luidruchtig, ook als het over liefde gaat. Ze communiceren door te gillen, knorren of te tjilpen. Met luid geknor wordt er alarm geslagen, terwijl ritmisch geknor kenmerkend is voor een 'liefdeslied'. Het geluid dat hierbij vrijkomt doet denken aan het gepuf van een tweetakt motor. Na de voortplanting zonderen zeugen zich af van de familie om jongen te werpen in een hol. Daar blijven ze 6 tot 7 weken. De moeder verlaat de eerste week zelden het hol en eet minder dan gewoonlijk. Wanneer de biggen 3 tot 6 weken oud zijn, worden ze 12 tot 17 keer per dag gezoogd.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, gnoe's, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten tezamen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (