Gemeente Hengelo

Eerste jaarverslag nieuwe stijl gepresenteerd

Door nieuwe regelgeving tekort in plaats van overschot

Het college van B&W heeft het eerste concept jaarverslag vastgesteld gebaseerd op de programma-indeling. De verantwoording wordt hierin meer vanuit de inhoud gepresenteerd dan voorheen. Door nieuwe regelgeving heeft de gemeente Hengelo het jaar 2004 afgesloten met een tekort van 5 miljoen, in plaats van een overschot van 3,5 miljoen. De invoering van nieuwe regelgeving levert incidentele tegenvallers van bijna 8.500.000 op, waarvoor een beroep gedaan wordt op de algemene reserve. Op grond van de nieuwe regels moest bijvoorbeeld een voorziening worden getroffen voor de toekomstige verplichtingen voor de pensioenen van (oud) wethouders en moesten de afschrijvingen op bezittingen ingrijpend worden aangepast.

Gerekend vanuit de reguliere taken sluit de exploitatie met een batig saldo van 3.500.000. Door de invoering van het Besluit Begroting en Verantwoording per 1 januari 2004 gelden er nieuwe regels voor de verantwoording. Op grond van deze nieuwe regels is op aangeven van de accountant bijvoorbeeld een voorziening getroffen voor de toekomstige verplichtingen t.a.v. de pensioenen van (oud) wethouders. Het gaat daarbij om een bedrag van 3.700.000. Door het treffen van deze voorziening valt een structurele uitgave van 300.000 vrij. Ook op het vlak van afschrijving op de bezittingen is de regelgeving ingrijpend gewijzigd. Zo mogen de lasten van bepaalde investeringen niet meer over een reeks van jaren worden verdeeld en zijn er activa waarvan de levensduur moet worden aangepast. Al met al leidt dit tot éénmalig afschrijven van 4.800.000.

Per programma wordt hieronder kort aangegeven in welke mate de beleidswijzigingen, zoals die in begroting over 2004 waren opgenomen, zijn gerealiseerd.

Programma 1 Mens in ontwikkeling

De Centrale School krijgt in 2004 meer vorm. De aanpak van het peuterspeelzaalwerk is gestart. De jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jarigen wordt vanaf 2004 een verantwoordelijkheid van gemeenten. De ontwikkelingen bij de schoolbegeleiding leidden tot een eenmalig tekort van 170.000.

Programma 2 Mens in de samenleving

In 2004 is gestart met fittesten als basis voor sportstimulering. Verbeteringen aan het FBK stadion zijn aangepakt. Door nieuwe subsidies is gewerkt aan verbreding van het cultuuraanbod. Aan nieuwe huisvesting voor bibliotheek en HEIM wordt gewerkt. Er waren tegenvallers bij de exploitatie van het Twentebad en meevallers door de latere start van een aantal investeringen.

Programma 3 Zorg voor de mens

In 2004 is de nodige aandacht besteed aan planvorming en realisering van Wozocos. Tot de realisering van een multifunctioneel dienstencentrum is een besluit genomen, waardoor de aandacht voor dak- en thuislozen en verslaafden fors kon toenemen.

Programma 4 Werk en Inkomen

Een Nota van uitgangspunten voor bedrijventerrein Oosterveld is opgesteld. Voor bedrijventerrein de Veldkamp in goed overleg met de gemeente Borne - eveneens. De Wet Werk en Bijstand is in 2004 ingevoerd. De belangrijkste afwijkingen in dit programma hebben hiermee te maken (tekort van plm 4.000.000).

Programma 5 Woonconsumenten

Er is veel overleg geweest over de voornemens tot herstructurering van o.a. Berflo Es zuid. De wijk het Broek is in aanbouw genomen. Voor het onderzoek naar "Wonen boven winkels is de inventarisatiefase afgerond.

Programma 6 Gebruiker openbare ruimte

De Nota verkoop snippergroen is vastgesteld. Het Hengelose fietsnetwerk heeft in 2004 veel aandacht gekregen; de nodige aanpassingen zijn uitgevoerd. Een nieuw systeem voor klachtenmelding is ingevoerd. In financieel opzicht waren er tegenvallers bij het parkeren en de grafrechten. Meevallers zijn te signaleren bij het groenonderhoud en openbare verlichting.

Programma 7 Mens en milieu

Een aantal projecten uitgaande van het Energiewerkplan is uitgevoerd.

Programma 8 Inwoner en bestuur

In het tweede gedeelte van het jaar is gewerkt aan gemeentebrede kwaliteitseisen voor externe dienstverlening. Dienstverlening via het Digitale Loket neemt steeds meer vorm aan. Dit geldt ook voor het interactief werken. Uit een benchmark Publiekszaken blijkt dat de burger tevreden is over de dienstverlening. In het kader van wijkveiligheid is door de brandweer meegewerkt aan wijkplannen en wordt voorlichting over veilgheid gegeven. In ruim 90% van de meldingen werd voldaan aan de uitruktijd.

Programma 9 - Stad in ontwikkeling

Plannen voor diverse uitleglocaties zijn in diverse stadia van realisering (Broek noord en Zuid, Medaillon en Kristenbos, Dalmeden enz. In mei is de gemeentelijke welstandsnota vastgesteld. De exploitatieopzetten voor de eerste delen van Hart van Zuid vertonen nog een tekort dat binnen de geraamde bijdrage kan worden opgevangen.

Programma 10 Middelen

De Netwerkstadgemeenten hebben gezamenlijk de accountancy aanbesteed; e.e.a. leidt tot kostenbesparingen en kwaliteitsvoordelen. Ook op inkoopgebied wordt meer samengewerkt. Het verbeterplan WOZ is met succes afgesloten. De gemeentefondsuitkering viel minder tegen dan verwacht (naar verwachting eenmalig). De gemeentefondsuitkering was uiteindelijk plm 600.000 lager dan de begroting. In financieel opzicht vielen de ontvangen dividenden en de rente mee (resp. 800.000 en 750.000).