Gemeente Den Haag

mei 2005
Victorine Hefting-prijs 2005 voor Tonke Dragt (13 mei)

De gemeente Den Haag heeft besloten de Victorine Hefting-prijs 2005 toe te kennen aan de Haagse jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt.

De Victorine Hefting-prijs is in 1988 ingesteld als emancipatieprijs op cultureel gebied. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000,00.
De laureaten zijn Haagse vrouwen die op kunstzinnig terrein belangrijk werk verrichten of verricht hebben. Zij hebben daardoor een uitstraling als rolmodel en vervullen zodoende een emanciperende functie.

Voorbeelden van voorgaande laureaten zijn de architecte Vera Yanovshtchinsky, de publiciste Bibeb, de actrice Sacha Bulthuis, de zangeres Miranda van Kralingen en de danseres Sabine Kupferberg.

Tonke Dragt, die op 12 november 75 jaar wordt, is op dit moment de grootste coryfee op het gebied van kinderboeken. Na haar verblijf tijdens de oorlog in een Japans gevangenkamp heeft zij gewoond en gewerkt in Den Haag. Zij heeft twaalf jeugdboeken geschreven, die in vertaling zijn verschenen in de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken, Tsjechië en Zuid-Afrika. Zij ontving onder meer de Nienke van Hichtum-prijs van de Jan Campert-stichting, de prestigieuze Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur en vorig jaar ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Gouden Griffel de "Griffel der Griffels" voor, aldus de jury, "het meest monumentale kinderboek van de laatste halve eeuw" De brief voor de koning. De Victorine Hefting-prijs wordt uitgereikt door mw. drs. Else L. van Dijk - Staats, wethouder van Financiën en Cultuur van de gemeente Den Haag, op vrijdag 9 december 2005 om 18.00 uur in het museum "Escher in het Paleis" aan het Lange Voorhout.