Dienstenbond CNV

CAO Optiekbedrijven in de uitverkoop?
13-05-2005

CNV Dienstenbond heeft wederom met de werkgevers in de optiekbranche om de tafel gezeten om te praten over de CAO Optiekbedrijven. Daar zijn de voorstellen van werkgevers besproken en de pensioenproblematiek.

Werkgevers willen t.a.v. het pensioen afspraken maken over een systeem dat meer risico legt bij werknemers en minder bij werkgevers. Het gaat dan over de ombouw van het pré-pensioen naar een nieuw pensioensysteem, waarbij vroeger stoppen met werken toch mogelijk blijft. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat wij graag het huidige niveau willen blijven houden, teruggerekend van het nieuwe pensioen. Werkgevers houden vast aan hun voorstel. Afgesproken is nu dat een kleine werkgroep de mogelijkheden nog eens verder onderzoekt en met aanbevelingen komt.

Voorstellen werkgevers
Voorts hebben werkgevers hun voorstellen voor een nieuwe CAO toegelicht. Daar zijn wij behoorlijk van geschrokken. Vooralsnog is er geen enkel voorstel dat wij in het voordeel van werknemers kunnen uitleggen. U heeft de voorstellen van CNV Dienstenbond kunnen zien; wij gaan voor kwalitatieve afspraken, maar daar is geen enkele sprake van bij werkgevers, integendeel, achteruitgang is wat men wil.

De voorstellen van werkgevers:

* Voor de looptijd stellen werkgevers een periode van twee jaar, van
1 januari 2005 tot en met 31 december 2006, voor.
* Werkgevers willen een zogenaamd jaarurenmodel, waarin een (op een gemiddelde normale arbeidsduur van 40 uur per week) aantal uren op jaarbasis de norm wordt. Met de vakbonden willen werkgevers overleggen welke kaderafspraken voor de werkgevers moeten gelden om de inzet op dag- of weekbasis te kunnen invullen.
* De werkgevers stellen voor te komen tot een verlaging van de aanvangsschalen (jongeren en op 23 jaar en bij de eerste functiejaren) voor de groepen 4 en 5.

* Werkgevers stellen voor te komen tot afschaffing van de toeslagen voor het werken op zon- en feestdagen en de overige bijzondere uren.

* Het eerste jaar van ziekte willen werkgevers maar negentig procent betalen, het tweede jaar tachtig procent.

* Werkgevers stellen voor de werkgeversbijdrage bij een particuliere verzekering tegen ziektekosten te laten vervallen.
* Werkgevers willen alle in de CAO voorkomende bepalingen met een leeftijdsdimensie (dit betreft niet de toepassing van het wettelijk minimum jeugdloon) laten vervallen.

Daarnaast hebben de werkgevers nog enkele andere punten waarover zij afspraken willen maken, maar die niet leiden tot een verbeterde CAO.

Haaks
U ziet, de CAO Optiekbedrijven staat onder druk; alle verworvenheden en zekerheden van werknemers staan op de helling. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat dit voorstellen zijn die leiden tot afbraak van de CAO. Werkgevers hebben vervolgens gereageerd dat dat niet de bedoeling is en dat de 'teneur anders is dan is opgeschreven'. Met andere woorden, de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, in onderhandelingen moeten wij er wel uitkomen, aldus werkgevers. CNV Dienstenbond ziet vooralsnog geen aanknopingspunten om überhaupt te onderhandelen; er zit geen enkele positief punt voor werknemers in de voorstellen van werkgevers. Onze voorstellen staan dan ook haaks op de voorstellen van werkgevers.

Prioriteit
U heeft de voorstellen van CNV Dienstenbond kunnen lezen in de vorige Info. U heeft daarop kunnen reageren. Aangezien de komende onderhandelingen erg lastig worden, willen wij u vragen aan te geven welke voorstellen van CNV Dienstenbond bij u prioriteit hebben. Graag ontvangen wij uw reactie uiterlijk 31 mei 2005. Het worden nog lastige onderhandelingen. Echter, CNV Dienstenbond knokt voor uw arbeidsvoorwaarden. Echter, ook uw ongeorganiseerde collega profiteert daarvan mee. Maak hem of haar lid! Hoe meer leden wij hebben, hoe sterker wij staan.