Gemeente Amsterdam

Tegenstand tegen Europese grondwet neemt toe

13 mei 2005
---
O+S Vrijwel alle Amsterdammers weten dat er in juni een referendum plaatsvindt over de Europese grondwet: inmiddels is 97% hiervan op de hoogte. In maart was dat nog 86%. In de afgelopen maanden is het aandeel tegenstanders aanmerkelijk toegenomen.

Europese grondwet (9 Kb) In maart waren er nog meer voor- dan tegenstanders van de grondwet: 26% voor en 16% tegen. Nu is 24% voor en 26% tegen. Het aandeel kiezers dat nog niet weet of zij voor of tegen de grondwet zullen stemmen blijft zeer aanzienlijk: 50% nu tegen 60% in maart.

Vrije kwestie

Nadere analyse leert dat in alle grote partijen, los van het partijstandpunt, het aandeel voor- en tegenstanders ongeveer even groot is. Kiezers volgen dus niet automatisch het standpunt van de partij van hun voorkeur, maar vatten het onderwerp op als 'vrije kwestie'. Verder valt op dat bij kiezers die zeggen zeker te gaan stemmen het aandeel tegenstemmers wat groter is: 33% voor en 27% tegen. Verreweg het grootst is de weerstand tegen de grondwet bij de groep perifere kiezers. Dit zijn mensen die de politiek nauwelijks volgen en die zeggen zeker niet te gaan stemmen: 41% tegen en 9% voor.

Deze resultaten blijken uit een onderzoek dat op 11 mei is gehouden onder een representatieve steekproef van 408 Amsterdammers.