---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord op aanvullende kamervraag over het niet doorgaan van de verkoop van Apache-helikopters aan de VS

13-5-2005 15:47:00

In aanvulling op schriftelijke kamervragen van de leden Kortenhorst en Bakker van 16 februari 2005 (nr. 2040508590) over het niet doorgaan van de verkoop van Apache-helikopters aan de Verenigde Staten, heeft de vaste commissie voor Defensie gevraagd "welke mogelijkheden er zijn om de training vanwege efficiencymotieven in Nederland te laten plaatsvinden". Mijn antwoord treft u aan in de bijlage.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Sinds de invoering van de Apache-gevechtshelikopter heeft Defensie de initiële tactische opleiding en een deel van de vervolgtraining voor Apache-vliegers op Fort Hood in de Verenigde Staten ondergebracht. Tijdens de initiële tactische opleiding leren Apache-vliegers tactische basisvaardigheden, zoals laagvliegen en schieten. De vervolgtraining betreft de zogenaamde voortgezette missietraining voor de kleinste gevechtseenheid, die bestaat uit vier Apache-helikopters. Fort Hood bleek daarvoor de enige geschikte locatie vanwege de aanwezigheid van voldoende oefengebieden met bijbehorende faciliteiten. Er zijn onder meer gesimuleerde dreigingsystemen, een organieke oefenvijand met ruime bewegingsvrijheid, een tactisch schietgebied, simulatoren en een trainingsevaluatie-systeem aanwezig. De faciliteiten zijn bovendien gelijktijdig beschikbaar waardoor de geïntegreerde training een hoge realiteitswaarde heeft.

Faciliteiten zoals in Fort Hood zijn slechts ten dele beschikbaar in Europa. Voldoende oefengebieden, waarvoor in Nederland hoe dan ook geen ruimte is, zijn in de grotere landen voorhanden. De vereiste faciliteiten liggen echter verspreid in Europa, waardoor gelijktijdige beschikbaarheid niet mogelijk is. Bovendien hebben deze faciliteiten beperkte mogelijkheden in vergelijking met de middelen in Fort Hood. Gesimuleerde dreigingsystemen, bijvoorbeeld, bieden weinig variatie vanwege hun statische opstelling. Hierdoor kunnen de initiële opleiding en de voortgezette missie-training in Europa niet effectief worden uitgevoerd.

Om in Europa de benodigde faciliteiten op te zetten, zullen onder meer aanzienlijke investeringen moeten worden gedaan in een trainingsevaluatie-systeem en infrastructuur. Voorts zal voor de bediening en het beheer, inclusief het onderhoud van de trainingsfaciliteiten, een aanzienlijk aanvullend exploitatiebudget nodig zijn omdat niet kan worden samengewerkt met een grote gebruiker zoals de Verenigde Staten in Fort Hood.

Op grond van het bovenstaande ontbreken vooralsnog de argumenten om vanwege effectiviteit of efficiency de training in Nederland of elders in Europa te doen uitvoeren. Fort Hood blijft de komende jaren de meest geschikte locatie voor de initiële tactische opleiding en de voortgezette missietraining van Apache-vliegers.