Ingezonden persbericht

Panama staakt strafzaak tegen Nederlandse journalist

PANAMA, 20050513 -- De Panamese rechter heeft een strafzaak voor "misdrijven tegen de eer", in 2003 aangespannen tegen de aldaar gevestigde Nederlandse journalist Okke Ornstein, geseponeerd. De zaak begon nadat Ornstein twee artikelen had gepubliceerd in The Panama News over een projectontwikkelaar, San Cristobal Land Development. Dat bedrijf verkocht aan investeerders zogenaamde "Tropical Working Farms"; land met daarop teakbomen en noni fruit. Ornstein onthulde in zijn artikelen dat San Cristobal zich schuldig maakte aan fraude en dat de directeur/eigenaar, de Noord-Amerikaanse Thomas E. McMurrain, op de vlucht was voor justitie in zijn vaderland vanwege een eerdere miljoenenzwendel.


Daarnaast bleken meerdere criminelen voor het bedrijf werkzaam te zijn, en werd een aantal Panamese employees verdacht van drugshandel.

San Cristobal diende na publicatie een strafklacht in tegen Ornstein en The Panama News. Smaad en laster zijn in Panama, in tegenstelling to Nederland en de rest van Europa, misdrijven waar een gevangenisstraf op staat van maximaal twee jaar.

Een rechter seponeerde de zaak in eerste instantie omdat San Cristobal had nagelaten enig bewijs te leveren voor het zogenaamde misdrijf. San Cristobal ging hiertegen in beroep. Enige dagen later werd kopstuk Thomas McMurrain echter gearresteerd en uitgeleverd aan de USA vanwege genoemde miljoenenzwendel. Hij heeft inmiddels bekend.

Recentelijk is in hoger beroep de strafklacht voor smaad en laster opnieuw ongegrond verklaard en de zaak nu definitief geseponeerd.

Strafzaken voor "misdrijven tegen de eer" worden in Panama routinematig ingezet om journalisten te vervolgen die over fraude en corruptie publiceren, en verschillende persorganisaties dringen er bij de Panamese overheid al jaren op aan om smaad en laster the decriminalizeren.

In dit specifieke geval ging het er San Cristobal vooral om journalist Ornstein het leven zuur te maken. "Hun advocaat verscheen in de kranten en op de televisie en eiste luidkeels dat ik het land uitgezet zou worden. Ze hebben zelfs door wat mensen in Immigratie om te kopen mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning twee jaar weten te vertragen," aldus Ornstein, die verschillende bedreigingen aan zijn adres ontving.

Het sepot van de zaak tegen Ornstein wil overigens niet zeggen dat de Panamese overheid nu ook optreedt tegen San Cristobal. Het bedrijf zet haar activiteiten gewoon voort onder de naam "Tropic Star Properties S.A."

Links:
Voor meer informatie over journalist Okke Ornstein zie zijn website www.ornstein.org

De artikelen over San Cristobal zijn nog steeds te lezen op de website van The Panama News:
The Fugitive who would be King:
www.thepanamanews.com/pn/v_09/issue_08/business_02.html
The Noni Tubbies:
www.thepanamanews.com/pn/v_09/issue_09/business_01.html

Journalists threatened for investigating land development company:
www.ifex.org/en/content/view/full/49893/




Ingezonden persbericht