PERSBERICHT - 2005-05-12

Grootste Vikingschat aller tijden terug op Gotland

De grootste Vikingschat aller tijden, bestaande uit een vondst van 68 kilo aan zilverwerk, komt op 15 mei 2005 terug naar haar vindplaats, het Zweedse eiland Gotland. De zilverschat werd in 1999 toevallig gevonden op een akkertje in het dorpje Spillings op het beroemde Vikingeneiland. Het prepareren en catalogiseren van de vondsten heeft in totaal zes jaar in beslag genomen.

De inwoners van Gotland zijn blij dat de schat weer terug is op de plek waar deze na alle waarschijnlijkheid zo rond 870 na Christus is begraven door de toenmalige inwoners van het eiland, de Vikingen. In die tijd was het centraal gelegen eiland Gotland de spil van het Vikingenrijk, met handelscontacten over heel Europa en verder.

Nieuwe inzichten
'De vondst van deze schat heeft ons weer veel nieuwe inzichten gegeven over het leven van de Vikingen op Gotland', aldus de woordvoerder van de VVV van Gotland. Belangstellenden kunnen een fototentoonstelling over de vondst van de schat van Spilings bezoeken. En hoewel deze vondst bijzonder is, wordt er elke zomer op Gotland verder gegraven naar vondsten uit de Vikingentijd. In totaal is nog maar slechts twee procent van het grondoppervlak van het eiland onderzocht.

Zoeken duurt voort
Elke zomer wordt onder leiding van archeologen en met behulp van vrijwilligers gezocht op de belangrijkste vindplaatsen. Alleen al in de laatste 15 jaar zijn er meer dan 40.000 gevonden voorwerpen uit de Vikingtijd geregistreerd. Om de terugkeer van de zilverschat te vieren, staat de zomer van 2005 nog meer dan voorheen in het teken van de Vikingen, met diverse Vikingfestiviteiten op het programma. Voor meer informatie over deze evenementen kunt u terecht op www.gotland.info.

Meer algemene informatie over Zweden en Gotland via:

internet: www.visit-sweden.com
e-mail: holland@visit-sweden.com of belgium@visit-sweden.com tel: 00 800-30 80 30 80 (gratis)

Noot aan de redactie: (