Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

in Roode Vaart bij centrum Zevenbergen aan

printversie

Waterschap pakt vissterfte en stinkend water in Roode Vaart bij centrum Zevenbergen aan

Waterschap Brabantse Delta start dinsdag 17 mei met het baggeren van de Roode Vaart Noord in Zevenbergen. Het gaat om het deel vanaf de zwaaikom aan de Schansdijk tot aan de Provincialeweg in Zevenbergen. Het baggeren, ruim 7.500 kubieke meter, is nodig omdat hier de Roode Vaart te ondiep is voor schepen. Tijdens het varen en keren in de zwaaikom, woelt de schroef van het schip het verontreinigde zand en slib om. Daardoor daalt het zuurstofgehalte, met als gevolg vissterfte en stinkend water. De baggerwerkzaamheden duren tot juli 2005.

Het baggerwerk vormt de eerste fase van een groter project. In afwachting van de ontwikkelingen rondom de inrichting van het industrieterrein Moerdijk II, is het de bedoeling dat het waterschap de verontreinigde bagger verwijdert uit de gehele Roode Vaart, tussen Zevenbergen en het Hollandsch Diep. De afronding van de werkzaamheden in de Roode Vaart, staan gepland in 2008.

Verontreinigde bagger met als gevolg stankoverlast De Roode Vaart is jarenlang verontreinigd door huishoudelijke en industriële lozingen. Sinds een aantal jaren wordt de oude suikerfabriek aan de Blokweg in Zevenbergen gebruikt als graanopslag. Elk jaar, in de maanden augustus en september, varen en keren graanschepen door de zwaaikom. Door het opwervelen van de verontreinigde bagger komt er minder zuurstof in het water, met als gevolg vissterfte en stankoverlast. Om deze problemen te verminderen, verhoogt het waterschap in deze maanden, als noodmaatregel, het waterpeil. Tijdens hevige regenbuien in deze maanden, opent het waterschap de sluis, vlakbij het industrieterrein in Moerdijk. Hierdoor kan het overtollige regenwater sneller naar het Hollandsch Diep stromen, zodat bewoners in Zevenbergen beschermd tegen zijn tegen overstromingen.

Het verhogen van het waterpeil in de Roode Vaart is een tijdelijke oplossing. Om zuurstofgebrek, vissterfte en stinkend water in de toekomst te voorkomen, verwijdert het waterschap vanaf de zwaaikom tot aan de oude suikerfabriek bij het centrum van Zevenbergen het verontreinigde slib. Dit gebeurt met een baggerboot. Een groter schip brengt de verontreinigde bagger naar een opslagplaats in Rotterdam.
---