Gemeente Wijk bij Duurstede

Groot onderhoud hoofdriolering de Heul

In 2003 is de hoofdriolering van de hele wijk de Heul door middel van een zelfrijdende videocamera geïnspecteerd. Bij deze inspectie is gebleken, dat de riolering op veel plaatsen gebreken vertoont: vooral plaatselijke scheurvorming, aantasting van de betonbuizen en wortelingroei van bomen.

Op dinsdag 17 mei start de firma Leitec uit Montfoort met het verhelpen van de gebreken. Hierbij worden plaatselijke reparaties uitgevoerd vanuit de binnenkant van het riool. Een groot voordeel hiervan is dat de weg niet hoeft te worden opgebroken.

Hoe verlopen de werkzaamheden?
Een spuitwagen zorgt er eerst voor, dat de riolering onder hoge druk met water wordt gereinigd. Een vacuümwagen zuigt daarbij het mengsel van spoelwater en rioolvuil op. Wanneer het nodig is, wordt wortelingroei verwijderd door een freesrobot. Daarna worden in het riool de plaatselijke reparaties uitgevoerd. Waar het riool is aangetast of gescheurd, worden roestvrij stalen manchetten of polyester deelkousen aangebracht, waardoor weer een sterke en waterdichte verbinding ontstaat.

De straten worden niet afgesloten, maar wel kan ter plaatse van de werkzaamheden voor korte tijd verkeershinder ontstaan. Vanwege de bereikbaarheid van het riool, mogen er geen auto's boven of vlakbij een rioolput geparkeerd worden. (De rioolputten zijn meestal afgesloten met een rond of vierkant gietijzeren deksel.)

De werkzaamheden duren ongeveer 4 tot 5 weken.

Overlast
Hoewel de bovenstaande werkmethode meestal geen overlast geeft, is het verstandig enkele voorzorgmaatregelen te nemen: 0M Sluit overdag de kleppen van de toiletpotten. Tijdens het reinigen van de riolering ontstaan drukverschillen in het riool en het kan gaan borrelen in het toilet of in de gootsteen. Bij een goedwerkend ontluchtingssysteem in de woning en een goed functionerende rioolaansluiting kunnen eigelijk geen problemen ontstaan. Dit is echter niet altijd het geval.
0M Doordat de riolering met hoge waterdruk wordt gereinigd, kan het gebeuren dat uw binnenriolering wordt leeggezogen. Dit kan een rioollucht in huis veroorzaken. Deze stank is eenvoudig te verhelpen door de kranen even te laten lopen, waardoor het waterslot zich herstelt.

Vragen
Voor vragen over de uitvoering van de rioolwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de gemeenteopzichter, dhr. D. van der Meijden, tel. 0343-595629.

Geplaatst op: 09-05-2005 09:59:20