FNV KIEM

Niet snoeien, de OR moet groeien!
Minister De Geus van Sociale Zaken snoeit flink in de medezeggenschap. Voornamelijk waar het gaat om de bevoegdheden van de OR pakken de plannen slecht uit.

Waar planten zullen bloeien na een goede snoeibeurt, zal de OR juist verwelken. Daarom komt de FNV in actie! Op 17 mei a.s , rond het middaguur, vindt er een actie plaats op het Plein in Den Haag.

Achtergrond
Jullie hebben ongetwijfeld al veel gehoord en gelezen over de voorstellen van Minister De Geus van Sociale Zaken om de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) te vervangen door de Wet Medezeggenschap Werknemers (WMW). Naar verwachting in mei 2005 zal de Tweede kamer dit wetsvoorstel mondeling behandelen. In de schriftelijke vragenronde is er weinig kritiek geuit. Het is dus nu tijd om in actie te komen!

Een overzicht van onze knelpunten:

* Het wordt mogelijk dat de OR met de directie kan afspreken bepaalde OR-bevoegdheden in te leveren. Veel ORen vrezen onder directiedruk het advies- of instemmingsrecht te zullen verliezen.
* Voortaan zal toestemming van de directie nodig zijn om een OR-commissie in te stellen (bijvoorbeeld VGW-commissie)
* Het verplichte overleg met de directie vervalt of vermindert (bijvoorbeeld over de algemene gang van zaken of overleg voorafgaand aan een instemmings- en adviestraject).

En dat terwijl ORen steeds meer taken toebedeeld krijgen vanuit andere wetgeving, zoals vanuit de Arbowet, de Arbeidstijdenwet of de Wet Arbeid en Zorg. Bovendien krijgen ORen in veel CAOs een steeds zwaardere positie om maatwerk in bedrijven te realiseren. Dat vergt extra kwaliteit en meer tijd van de OR. Daarom maakt de FNV zich sterk om de slechte voorstellen uit Den Haag te blokkeren en pleit de bond voor uitbreiding van de rechten en bevoegdheden van de OR en voor versterking van de faciliteiten. Zo voeren we bijvoorbeeld samen met een aantal andere organisaties, waaronder de AWVN en scholingsinstituten zoals FNV Formaat, een campagne voor verbetering van de kwaliteit van de medezeggenschap.

Terug naar de huidige plannen van De Geus. Zit je in een OR en maak je je zorgen over de plannen uit Den Haag? Doe dan mee aan een ludieke actie op dinsdag 17 mei in Den Haag ter verbetering van de medezeggenschap? Laat Minister de Geus en de leden van de Tweede Kamer horen wat jij ervan vindt.

Voorafgaand aan de Tweede Kamerbehandeling op 17 mei houdt de FNV een actiebijeenkomst nabij het Tweede Kamergebouw in Den Haag . Wij willen de Tweede Kamerleden laten weten dat de voorstellen van Minister De Geus om de WOR te vervangen zeer slecht uitpakken voor de medezeggenschap. De medezeggenschap verdient beter! Een flinke deelname van OR-leden hoort daar natuurlijk bij. Meld je daarom nu al aan!

Samen met leden van andere FNV-bonden bieden wij de door OR-leden ondertekende petities en de uitslag van de internet-enquête http://www.worevaluatie.nl/ aan de Vaste Tweede Kamercommissie. Zij zullen over het wetsvoorstel gaan discussiëren. Jullie hulp is bij deze actie onontbeerlijk.

Aanmelden!

Als je wilt deelnemen: graag vooraf even melden. Dan weten we op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. Zodra we een exact tijdstip weten, krijg je meer informatie. Aanmelden kan via het e-mailadres: m.brakel@fnv-kiem.nl of telefonisch: 020 3553729
---