TROS

Afdeling Communicatie

Hilversum, 12-05-2005

Televisie

VILLA PARDOES

Uitzending dinsdag 17 mei

Nederland 2 - 20.23 uur



EVEN JE ZIEKTE VERGETEN IN VILLA PARDOES

Bij de vierjarige Nienoek Wubkes werd vorig jaar kanker vastgesteld. Lymfatische leukemie van een levensbedreigende soort. In een paar dagen tijd veranderde Nienoek van een vrolijke, opgewekte kleuter in een doodziek kindje.

Eind april was Nienoek weer even die opgewekte kleuter en beleefde ze met haar ouders en haar achtjarige zusje Aimee de week van haar leven. Ze waren met vakantie in Villa Pardoes, samen met nog zes andere gezinnen met een ernstig ziek kind. Even er helemaal uit. Geen ziekenhuisopnames, vervelende onderzoeken en chemokuren. In plaats daarvan veel pret in de Efteling, Toverland, de Beekse Bergen en vooral in Villa Pardoes zelf. Daar scheurden de kinderen door de gangen met rolstoelen, spartelden in het bubbelbad, speelden poppenkast, zongen met Nol Havens en trapten een balletje met René van de Kerkhof. Hun belevenissen zijn te zien in de documentaire VILLA PARDOES die de TROS dinsdag 17 mei uitzendt.

Villa Pardoes ten voeten uit: het vakantiecentrum dat helemaal gerund wordt door vrijwilligers en per week maximaal acht gezinnen met een ernstig ziek kind onderdak biedt om op adem te komen. Voor de familie Wubkes kwam de vakantieweek als geroepen: een welkome afsluiting van een nare periode met veel ziekenhuisopnames, chemokuren en spanning in het gezin.

Inmiddels gaat het goed met Nienoek. De chemokuur krijgt ze nu een keer per week ingespoten via een kastje dat onder de huid is geplaatst. Ze kan buiten spelen en mag weer naar school, al houdt ze het nog geen hele dagen vol. De prognose is hoopgevend, al moet ze zeker tot augustus 2006 de chemokuren blijven volgen.