Gemeente Tilburg

05234BO

Datum
12 mei 2005

Bodemonderzoek in wijken Tilburg

Uitvoering werkzaamheden van 17 mei tot en met 3 juni 2005

In opdracht van de gemeente Tilburg gaan de milieukundige adviesbureaus Syncera de Straat en Oranjewoud verschillende bodemonderzoeken uitvoeren in uw wijk. Via deze brief informeren wij u over de aanleiding van deze bodemonderzoeken en de uitvoering van de onderzoeken.

Bodemonderzoek
De grond waarop uw woning is gebouwd was tot voor kort eigendom van de gemeente Tilburg. U woonstichting had de grond in erfpacht. Onlangs is de grond eigendom geworden van uw woonstichting. Bij de verkoop van de grond is afgesproken dat een onafhankelijk bureau onderzoek doet naar eventuele bodemverontreiniging. Het is gebruikelijk om bij de verkoop van grond een bodemonderzoek uit te voeren. Het doel van het bodemonderzoek is inzicht te krijgen in hoeverre het voormalige of het huidige gebruik van de onderzoekslocatie (de grond waarop uw woning is gebouwd) en zijn omgeving heeft geleid tot verontreiniging van de bodem en/of het grondwater.

Uitvoering
Het bodemonderzoek wordt volgens vastgestelde richtlijnen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden monsters van de grond en het grondwater genomen. De grondmonsters worden genomen met behulp van een handboor. Met deze boor wordt een gat (boring) geboord van ongeveer 10 centimeter. Voor het bemonsteren van het grondwater wordt een plastic buis (peilbuis) in het geboorde gat geplaatst. Het grondwater uit de peilbuis wordt een week nadat deze is geplaatst bemonsterd. De grond- en grondwatermonsters worden vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Dit zogenoemde veldonderzoek zal worden uitgevoerd van dinsdag 17 mei tot en met vrijdag 3 juni 2005. Het aantal uit te voeren boringen en te plaatsen peilbuizen is afhankelijk van de oppervlakte van de onderzoekslocatie. In de meeste gevallen bestaat een onderzoekslocatie uit één of meer aan elkaar grenzende woonblokken. Over het algemeen is het aantal boringen minder dan het aantal woningen waaruit de locatie bestaat. Dat kan dus betekenen dat er bij u in de tuin een boring wordt gezet en bij uw buren niet, of andersom. De peilbuis wordt bij voorkeur geplaatst in het openbaar gebied, bijvoorbeeld in een brandgang. De medewerkers van de adviesbureaus selecteren willekeurig een aantal woningen. Zij bellen aan en vragen of zij een boring mogen uitvoeren in uw voor- of achtertuin. Als u niet thuis bent kan een boring in uw voortuin worden uitgevoerd. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Als de tuin toegankelijk is, is dat voor de medewerkers voldoende. Alle boringen worden uiteraard zo geplaatst dat er geen schade aan de tuinen ontstaat. Soms is het noodzakelijk juist in uw achtertuin een boring te plaatsen. In dat geval maakt de medewerker van het adviesbureau vooraf met u een afspraak. De medewerkers hebben maximaal een half uur nodig voor het uitvoeren van een boring.

Meer informatie

Wij hopen dat u bereid bent mee te werken aan het bodemonderzoek, mocht om uw medewerking worden gevraagd. De bodemonderzoeken vinden plaats in overleg met de woningbouwverenigingen. Als u naar aanleiding van deze brief nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van uw woningbouwvereniging:


- TIWOS: Ingrid Asuamah, bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 013 549 08 65.
- TBV: Woonwinkel, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 013 594 05 21.
- WonenBreburg: Hans Hoogendoorn, bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 013 539 97 00. WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting:
In de bewonersbrief staat een aantal technische begrippen. Deze begrippen worden hieronder nader uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn of haar naam en telefoonnummer staat in de kantlijn van de bewonersbrief vermeld.

(Milieu)adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Analyse, analyseren Meten hoeveel van een stof (bijvoorbeeld zink) in een grondmonster of grondwatermonster aanwezig is. Dit gebeurt in een gespecialiseerd laboratorium.

Bodemonderzoek Onderzoek naar de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de grond en/of het grondwater. Dit wordt uitgevoerd door een adviesbureau: zij nemen grond en/of grondwatermonsters, laten dit analyseren en beschrijven in een rapport wat de resultaten zijn.

(Bodem)verontreiniging Situatie waarbij stoffen zich op een zodanige wijze in de grond of het grondwater bevinden, dat dier (bodemleven), plant of mens er hinder van kunnen ondervinden.

Boring, boren Het naar boven halen van grond (meestal) met een handboor. Hierdoor ontstaat een gat in de grond van circa 10 cm doorsnede, dat na de werkzaamheden weer wordt opgevuld met grond.

Monsters, monstername Verzamelen van kleine hoeveelheid grond of grondwater, in een afgesloten verpakking, die in het laboratorium kan worden geanalyseerd.

Peilbuis Plastic buis van meestal 4 cm diameter en enkele meters lang, die in een boorgat wordt geplaatst. Omdat onderaan openingen zitten, loopt de buis vol met grondwater, dat kan worden opgepompt en bemonsterd.

Veldonderzoek Wordt uitgevoerd door een adviesbureau. Zij nemen met een handboor grondmonsters en plaatsen peilbuizen om grondwatermonsters te kunnen nemen.

---- --
Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90157
5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 64
Faxnummer
013 542 88 25

Gebiedsontwikkeling
Gebiedsteam Oude Stad
Gebiedsteam Noord
Gebiedsteam West
Gebiedsteam Binnenstad
Grondbedrijf
Handhaving

Nummer
05231GO

Datum
12 mei 2005

Plan voor speeltoestellen in Dalem Noord en Zuid

Gemeente plaatst ook extra speeltoestellen in de wijk Leeuwerik

Stichting de Twern heeft in opdracht van de gemeente een plan voor speeltoestellen (een zogenoemd spelenplan) voor de wijken Dalem Noord en Zuid opgesteld. Bij de totstandkoming van dit plan hebben bewoners uit beide wijken intensief samengewerkt met de Twern. Ook is kinderen om advies gevraagd. Op zaterdag 12 maart is er over deze plannen een drukbezochte presentatie geweest in wijkcentrum de Heyhoef. Via deze brief informeren wij u over de speeltoestellen die worden geplaatst op de verschillende speelplekken.

Afwisselend aanbod

In beide wijken worden nieuwe grote speeltoestellen geplaatst en worden kleinere speeltoestellen (voornamelijk veerelementen en tollen) onderling uitgewisseld, zodat het aanbod van toestellen per speelplek afwisselender wordt. Nu staan er te veel van dezelfde soort toestellen op één speelplek. De ondergrond voor de grotere toestellen zal bestaan uit zand, gras of kunstgras. Dit is afhankelijk van de eisen die aan een bepaald speeltoestel gesteld. In week 21 wordt gestart met het plaatsen en uitwisselen van de speeltoestellen. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden 4 weken duren. Voor alle speelplekken en trapveldjes geldt dat er een verbod wordt ingesteld voor honden. Dit betekent dat honden hier ten strengste verboden zijn. Er zal op gecontroleerd worden. Wellicht ten overvloede wijzen wij u er op dat u de uitwerpselen van uw hond moet opruimen en deponeren in de daarvoor bestemde emmers in het openbaar gebied, of deze mee naar huis nemen en daar weggooien.

Leeuwerik

De gemeente heeft besloten om extra speeltoestellen te plaatsen op bestaande speelplekken in de wijk Leeuwerik. De plaatsen waar extra toestellen geplaatst worden zijn de Metslawierstraat, het Mosselhoekplein en de 2 speelplekjes aan de Midslandstraat. Verder zal er op het veld aan de Maalbergenstraat, bij het elektriciteitshuisje, waarschijnlijk een trapveldje aangelegd worden. Deze aanvraag is via het project 'Verrijk je Wijk' in behandeling genomen.

Dalem Noord

Op het trapveld aan de Renkumlaan worden doelen met een dichte achterkant geplaatst. Er komt een bankje en er wordt een beukenhaag geplant. Op het veldje aan de Reeuwijkstraat worden deze doelen ook geplaatst en wordt er ook een bankje geplaatst. Er komt een zandwal langs de waterkant. Zowel het veldje aan de Reeuwijkstraat als aan de Renkumlaan hebben een tijdelijk karakter omdat er eigenlijk een bouwbestemming op rust. Het speelveld aan de Randwijkstraat krijgt 2 toestellen geplaatst van een ander speelveld en onder de tollen wordt de grond geëgaliseerd. Aan het Ruimelerf komt een groot klimtoestel. Ook worden hier wat wipkippen onderling uitgewisseld met andere speelplekken. Verder wordt er aan de kant van de woningen een Beukenhaag geplant. Aan de Ridderkerksingel wordt een schommelnest geplaatst. Er komt een duikelrek van de speelplek aan de Ruitenveenstraat bij. Er wordt een hinkelveldje van betontegels ingericht en er komt een klein speeltoestel van het Riethovenerf. De oude speeltoestellen worden verwijderd. Op het Riethovenerf komt een combispeeltoestel waar kinderen kunnen glijden, klimmen en duikelen. Ook hier worden onderling kleine speeltoestellen uitgewisseld. Op het speelterreintje aan de Ruitenveenstraat komt een duoschommel. Ook hier worden weer wat kleine veerelementen onderling uitgewisseld. Recent is het nieuwbouwproject 'De Citadel' opgeleverd. Hier werd eerder via een bewonersbrief gecommuniceerd dat de speeltoestellen geplaatst zouden worden 'in het voorjaar' van 2005. Wegens de natte weersomstandigheden wordt dit nu uitgesteld en zal dit gebeuren als het gazon is aangelegd, in augustus van dit jaar. Als laatste is een speelgelegenheid bij multifunctionele accommodatie 'de Boemerang' aangelegd. Deze is openbaar en kan dus ook door kinderen uit de gehele wijk (en daarbuiten) gebruikt worden.

Dalem Zuid

In de Schipluidenlaan zijn 2 speelplekken. Op deze speelplekken worden 2 nieuwe speeltoestellen geplaatst zodat kinderen kunnen klauteren en glijden. Ook worden hier een aantal toestellen onderling uitgewisseld en worden de ingangen verlegd naar een veiligere plek. Op het Santpoortplein worden ook weer een aantal toestellen verwijderd, er komen kleine (veer)toestellen voor terug. Daarnaast komt er op deze speelplek een schommel die mede gefinancierd wordt door de 'vrienden van Amarant'. Deze schommel krijgt een felgekleurd zitje, zodat slechtzienden die aan dit plein wonen (maar uiteraard ook anderen) deze schommel kunnen gebruiken. Op het Scheveningenplein wordt het voetbalveld opnieuw ingezaaid en geëgaliseerd. Er worden veerelementen verplaatst en er komt een speeltoestel voor kleine kinderen. In de Saasveldstraat wordt een tijdelijke speelvoorziening aangelegd. Hier komen een aantal speeltoestellen van andere speelgelegenheden zoals een evenwichtsbalk en veerelementen. In de Sneekstraat komt ook een tijdelijke speelvoorziening. De gemeente onderzoekt nog of er op deze speelplek een grote schommel geplaatst kan worden. Dit is afhankelijk van hoe de inrichting van het gebied waar nu nog gebouwd wordt eruit komt te zien. Aan de Scharwoudestraat komt een tijdelijk trapveld met dichte doelen. Ook hier wordt een bankje bij geplaatst.

Meer informatie

Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Chris Liebregts, project coördinator bij gebiedsteam West. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 013 542 88 64 of via emailadres chris.liebregts@tilburg.nl. Voor vragen over de uitvoering kunt u contact opnemen met Bert van Hooft, uitvoeringscoördinator bij de afdeling cultuurtechniek. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 013 542 82 64 of via emailadres bert.van.hooft@tilburg.nl.

---- --
Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90157
5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 86 08
Faxnummer
013 542 88 25

Gebiedsontwikkeling
Gebiedsteam Oude Stad
Gebiedsteam Noord
Gebiedsteam West
Gebiedsteam Binnenstad
Grondbedrijf
Handhaving

Nummer
05235 GO

Datum
12 mei 2005

Restauratie Gasthuisring 10 en 12

Eerherstel cultureel erfgoed

Na jarenlange leegstand is er een nieuwe eigenaar voor Gasthuisring 10 en 12 gevonden die deze panden opknapt en voor bewoning geschikt maakt. De panden Gasthuisring 10 en 12 liggen in het beschermd stadsgezicht Wilhelminapark en hebben cultuurhistorische waarden. Vanuit oogpunt van beschermd stadsgezicht is met name het behoud van het historische karakter van de gevels van belang, met behoud en herstel van de diverse ornamenten. Architect P. van Dinter (Goirle) heeft in opdracht van eigenaar S.J. van Kessel hiervoor een plan gemaakt wat recht doet aan deze cultuurhistorische waarden. De eigendomsoverdracht zal deze maand nog plaatsvinden.

Uitbreiding

Naast de restauratie voorziet het plan ook in uitbreiding aan de achterzijde van de panden. Dit betreft:
1. beperkte uitbreiding op begane grond achter nr. 10 (m.n. badkamer);
2. uitbreiding óp bestaande eenlaags-bebouwing aan achterzijde van nr. 12. Het interieur van de panden wordt gerenoveerd en volgens huidige normen geschikt gemaakt als woningen. In totaal worden er in het nieuwe plan 1 woning en 3 appartementen gerealiseerd. Het parkeren wordt op eigen terrein mogelijk gemaakt. Op de achterzijde van deze brief treft u een beeld aan van het toekomstige gevelaanzicht.

Bouwvergunning

Op 4 mei heeft de gemeente bouwvergunning verleend voor dit bouwplan. U kunt dit plan inzien. Hiervoor kunt u contact opnemen met de heer Tijke van Hoof via telefoonnummer 464 71 81.

Het is nog tot 15 juni a.s. mogelijk voor eenieder wiens belang rechtstreeks door dit besluit is getroffen, tegen dit besluit schriftelijk een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen. Het bezwaarschrift dient gericht te worden aan het college van burgemeester en wethouders van Tilburg, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg. Tevens kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA Breda. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend.

Meer informatie

Voor vragen naar aanleiding van deze brief kunt u contact opnemen met Reinou Kieboom, projectleider gebiedsteam Oude Stad, via telefoonnummer 542 86 08 of per email reinou.kieboom@tilburg.nl

Bezoekadres
Stadhuisstraat 1

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 86 45
Faxnummer
013 542 85 10

---- --