D66

Pamflet voor verandering, vrijheid en verantwoordelijkheid: Een visie op het bereiken van nieuwe solidariteit. Concrete ideeën over maatregelen die nodig zijn om te komen tot een vernieuwde en toekomstgerichte samenleving. Dat is in het kort de inhoud van het pamflet dat de politiek leider van D66, Boris Dittrich, vandaag presenteert.

In Op weg naar nieuwe solidariteit presenteert Dittrich zijn kijk op de vraagstukken in ons land en in de wereld om ons heen die dringend om een oplossing vragen. Veel politici proberen ons angst en defaitisme aan te praten. Dat leidt tot een van de wereld afgekeerde houding, waarin een klaagcultuur heerst. Tot onwil om de gevolgen van ontzuiling, individualisering, immigratie en vergrijzing te accepteren en maatregelen te nemen om Nederland gereed te maken voor de toekomst.

Dittrich formuleert denkrichtingen voor een nieuwe, optimistische en toekomstgerichte politiek. Over de individuele keuzevrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van mensen zélf. Voor nieuw evenwicht in de samenleving, en tégen egoïsme en afzondering van de gemeenschap. Tegen vervuiling en verspilling, en vóór een schoner milieu. Voor een actief internationaal beleid en intensieve Europese samenwerking, en tégen eng nationalisme en xenofobie. Tegen behoudzuchtige machtsstructuren, geldverspillende bureaucratie en rigide economische verhoudingen, en vóór de noodzaak van drastische hervormingen van onze economie, de sociale zekerheid, de overheid en onze publieke voorzieningen.

Daarvoor zijn maatregelen nodig in het onderwijs, de jeugdzorg en het integratiebeleid. Op het terrein van veiligheid en de rechtsstaat. Natuur en milieu. Europa en buitenlands beleid. De kenniseconomie, de overheidsfinanciën en het sociale-zekerheidsstelsel. Alleen dán kan een nieuwe solidariteit tot stand komen met mensen die nu aan de kant staan, en met de belangen van nieuwe generaties.

Op weg naar nieuwe solidariteit gaat ook in op de drijfveren en de koers van D66, en de rol van de partij in de Nederlandse politiek. Het pamflet is dan ook gericht tot de partij en tot alle anderen die geïnteresseerd zijn in progressieve, liberale politiek. Het is een opening en geen afsluiting van een debat met de leden van D66. In alle geledingen van de partij zal in de komende maanden over dit pamflet worden gediscussieerd. Er zal verdieping plaatsvinden, wijziging, uitbreiding. In november 2005 zal het Landelijk Congres van D66 dan een definitief document vaststellen, dat bijvoorbeeld zal dienen als opmaat voor de verkiezingsprogrammas van de komende jaren.

Met het pamflet Op weg naar nieuwe solidariteit presenteert Dittrich plannen voor een partij die staat voor sociaal en economisch liberalisme. Voor progressieve, non-conformistische en vrijzinnige politiek. Maar ook voor een partij die stevige en drastische maatregelen niet schuwt. Om te komen tot nieuwe solidariteit, nieuwe samenhang en een nieuwe, toekomstgerichte inrichting van Nederland.

Download: Op weg naar nieuwe solidariteit (.pdf)

17-5-2005 09:30