AutoRai

Print

Rob Huff snel in Chevrolet Nubira WTCC

(17-5-2005)
De Engelse Chevrolet-coureur Rob Huff redde voor Chevrolet een halve dag van de vijfde en zesde ronde uit het 2005 World Touring Car Championship op het circuit van Silverstone.
In de eerste race maakte hij een flitsende start en reed hij een intelligente en constante race, met een 13e plek als beloning. Nicola Larini en Alain Menu waren echter minder fortuinlijk, want beide rijders raakten betrokken bij een ongeluk in de eerste ronde waardoor beide auto's direct werden uitgeschakeld. Terwijl de auto van Menu nog gerepareerd kon worden, was het voor Nicola Larini einde oefening.

"Ik kwam uit Becketts, achter drie auto's die elkaar aan het opduwen waren," legde Alain Menu uit. "Het onvermijdelijke gebeurde toen een van hen spinde. Ik probeerde zo ver mogelijk naar rechts uit te wijken om de spinnende auto niet te raken, maar daarbij moest ik het gras op waardoor ik ook rondtolde en de vangrail raakte. Hierdoor verloor ik het rechterachterwiel. Na het incident op Magny Cours en nu dit weer hoop ik op meer geluk in Imola over twee weken." Dankzij een mega-inzet door het RML team, waarbij iedereen werd ingezet, kon Menu's auto op tijd worden gerepareerd voor de start van de tweede race, waarbij hij echter uit de pitstraat moest vertrekken.

"Ik had een goede start," licht Nicola Larini zijn belevenissen toe. "Toen ik het rechte eind opkwam was er een auto gespind. En deze kwam achteruit de baan weer op en knalde tegen me aan. Hierdoor raakte ik de vangrail, waardoor de voorwielophanging rechtsvoor volledig werd vernield." De schade was zo groot dat die niet kon worden gerepareerd, waardoor het team zich concentreerde om Menu op tijd aan de start van de tweede race te krijgen.

Rob Huff was fortuinlijker tijdens zijn thuisrace, tenminste in de eerste race. "Ik had een uitstekende start. Ik kreeg het vermogen precies op het goede moment op de weg, kreeg gelijk veel grip en voor de eerste bocht had ik al minstens vier auto's ingehaald door de buitenkant van de bocht te kiezen. Tijdens de race had ik een klein probleem met de ontsteking, maar verder ging het prima."

Helaas duurde, net als in de eerste race voor zijn teamgenoten, de tweede race van Huff slechts een enkele ronde. Honda-rijder Colciago raakte de BMW van Garcia, die spinde in Becketts. Robert Huff kon de stilstaande BMW vervolgens op geen enkele manier ontwijken. "Ik kon niets doen om die auto niet te raken," verklaarde een teleurgestelde Huff. "Door de klap raakte de wielophanging linksachter volledig vernield en mijn race was voorbij."

Alain Menu was uit de pitstraat gestart en behaalde een goed resultaat door als 13e te finishen, mede gezien het feit dat zijn auto na de reparatie niet goed kon worden afgesteld.

"Dit is heel duidelijk geen goed weekend voor ons geweest," reageerde een teleurgestelde Eric Nève, Chevrolet Europe Motorsports Manager. "Ik kan alleen maar herhalen wat ik in Magny Cours ook al heb gezegd. En dat is dat de 'normen en waarden' op rijgebied van veel rijders een stuk lager liggen dan wat ik verwacht had op het niveau van een wereldkampioenschap. Ik denk dat Chevrolet nu meer dan genoeg haar deel van pech heeft gehad, want wij moeten nu weer veel tijd en energie besteden aan het repareren van de auto's in plaats van aandacht te kunnen schenken aan de verdere ontwikkeling, zodat wij onze prestaties kunnen verbeteren voor de volgende race in Imola."

Ronden 7 en 8 van het World Touring Car Championship 2005 vinden plaats in Imola, Italië, op 29 mei.