Rechtbank Middelburg


Stichting kinderopvang niet schuldig aan dood Goese peuter

De rechtbank te Middelburg heeft Stichting Kinderopvang de Bevelanden niet schuldig bevonden aan de dood van de 2-jarige peuter Janice Slosse uit Goes. Het meisje overleed eind maart 2004 in peuterspeelzaal De Polderrakkertjes te Goes. Tijdens het spelen op een glijbaan, onderdeel van een speelhuisje, raakte ze verstrikt in het touw van een loopklos.

Het zogenaamde beklemmingsgevaar, het gevaar dat kleding en andere voorwerpen achter de bovenkant van de glijbaan konden blijven haken, kan wel worden bewezen, maar de verdachte treft hierover geen verwijt, omdat het gevaar niet is opgemerkt en ook niet opgemerkt had hoeven worden. Het is niet bewezen dat de verdachte op de speelzaal geen of onvoldoende toezicht heeft gehouden, en de gestelde leeftijdsgrens van 36 maanden voor het speelhuisje niet relevant is geweest. Daarom heeft de rechtbank de verdachte vrijgesproken van het primair tenlastegelegde.

De fabrikant van het speelhuisje is door de rechtbank wel veroordeeld. Hij kreeg tweehonderd uur dienstverlening opgelegd. Volgens de rechtbank was de fabrikant ervan op de hoogte dat kleding en andere voorwerpen achter de bovenkant van de glijbaan konden blijven haken. Ondanks die kennis, waarschuwde de fabrikant niet de bezitters van de speelhuisjes en heeft hiermee zijn wettelijke informatieplicht geschonden.

Het OM stelde dat de verdachten schuldig zijn aan dood door schuld. Inmiddels is hoger beroep ingesteld door de fabrikant van het speelhuisje. Het openbaar ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van Stichting Kinderopvang de Bevelanden.

LJ Nummers

AT4283
AT4286

Bron: Rechtbank Middelburg
Datum actualiteit: 17 mei 2005 Naar boven