Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG start met grootste hardlooponderzoek ter wereld

17 mei 2005 In juli begint het UMCG met het grootste hardlooponderzoek ter wereld. Liefst 500 beginnende hardlopers worden gedurende een jaar gevolgd bij hun trainingen. Dit onderzoek dient antwoord te geven op de vraag hoe blessures bij beginnende hardlopers het beste zijn te voorkomen.

Hardlopen is populair. Nadeel van hardlopen is dat relatief veel mensen die er mee beginnen, na enige tijd een blessure oplopen. Wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden hiervan en naar de beste manier om blessures te voorkomen, is er echter nog niet gedaan. In juli zal het onderzoeksproject Gronorun starten. Die afkorting staat voor Groningen Novice Running Project. Het UMCG volgt 500 beginnende hardlopers een jaar lang bij hun trainingen. Deze worden in twee groepen verdeeld. De ene groep zal een trainingsprogramma van acht weken volgen, de andere groep een programma van dertien weken. Uit het onderzoek moet blijken of er tussen beide groepen verschillen zijn in het aantal blessures en de uitval. In de trainingsperiode houden de lopers hun gegevens bij in een speciaal voor Gronorun ontwikkeld logboek. Alleen beginnende lopers worden voor Gronorun onderzocht, mensen die het afgelopen jaar niet of nauwelijks hebben hardgelopen.

Na de eerste trainingsperiode worden de lopers nog tien maanden gevolgd. In die periode zouden vele deelnemers kunnen besluiten om met hardlopen te stoppen. Ook dit levert veel nieuwe wetenschappelijke onderzoeksgegevens op over de precieze motieven van mensen om te stoppen met hardlopen. Dit kan te maken hebben met blessures, maar het kan ook om sociale redenen zijn of omdat mensen hardlopen toch niet leuk blijken te vinden. Niet eerder zijn zo veel lopers over een zo lange periode gevolgd.

Deelnemers aan het onderzoek dienen eerst een uitgebreide vragenlijst te beantwoorden. Aansluitend volgt een intakegesprek met een fysiotherapeut en een sportarts. Deelnemers krijgen een op maat gemaakt trainingsprogramma voor de duur van een jaar. Ook kunnen zij een jaar gratis naar het blessurespreekuur van het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UMCG.

Belangstellenden kunnen zich via de site
hardlooponderzoek.nl aanmelden als deelnemer aan het onderzoek.

Contactpersoon: dhr. J.R.L. Wessels, bureau Voorlichting, Universitair Medisch Centrum Groningen, telefoon (050) 361 22 00.

Informatie

Sportgeneeskunde
www.hardlooponderzoek.nl