AutoRai

Print

Sébastien 'drie-op-een-rij' Loeb wint Cyprus Rally

(17-5-2005)
De overwinning in de Cyprus Rally maakt drie op een rij vol voor Sébastien Loeb. Oppermachtig zette de Citroën Xsara WRC-rijder in twaalf van de achttien proeven de snelste tijd neer. "Mijn enige concurrent was ik zelf. Ik moest geconcentreerd blijven om de vele moeilijkheden van deze zware rally het hoofd te kunnen blijven bieden", aldus een supergelukkige Loeb.

De Cyprus Rally was 'heet'. Niet alleen omdat de temperatuur regelmatig meer dan dertig graden Celsius op de meter bracht, maar ook omdat de loodzware rally een aantal verrassingen voor Citroën in petto had. Zo werd de tweede plaats opgeëist door de Xsara WRC van privé-rijder Manfred Stohl en haalde fabrieksrijder François Duval de finish niet. Zijn auto sloeg over de kop en vloog in brand. Interne blussystemen hadden het vuur snel gedoofd zodat er geen gewonden vielen. Na sterke aandrang van co-driver Stéphane Prévot heeft Citroën Sport Teamchef Guy Fréquelin besloten Duval te vervangen door de Spanjaard Carlos Sainz, die de afgelopen jaren al de kleuren van Citroën verdedigde.

Feestgedruis
Blijdschap overheerst bij Citroën. Temidden van het feestgedruis laat natuurlijk ook 'Seb' zich niet onbetuigd. "Alles ging gewoon perfect. De auto reed probleemloos en we hebben geen fout gemaakt. Het is misschien niet de meest spectaculaire overwinning, maar hij is net zo goed tien onbetaalbare punten waard", aldus de regerend wereldkampioen die nu elf punten voorsprong heeft op de nummer twee. Deze derde overwinning op rij betekent de vierde winst in de zes verreden rally's. Vorig jaar sleepte Loeb de titel met in totaal zes overwinningen in de wacht. Met de tien rondes die dit seizoen nog telt, kan hij het record van zes zeges in één seizoen zelfs breken.

Bijzondere prestatie
Citroën heeft behalve de geweldige drie-op-een-rij van Loeb nóg een reden om feest te vieren: de bijzondere prestatie van privé-rijder Manfred Stohl. In zijn Kronos Racing Citroën Xsara WRC zet hij de beste prestatie in jaren voor een niet-fabrieksteam neer. "Tweede worden in zo'n zware rally, het is gewoon ongelooflijk", vertelt een nog steeds beduusde Stohl na de finish.
Teamchef Fréquelin straalt als hij het heeft over Loeb: "Zoals gewoonlijk was Sébastien in meesterlijke vorm. Zijn resultaat laat zien dat de set-up van de auto en onze nieuwe Michelin banden precies zijn zoals we hebben gehoopt." Toch laat Fréquelin ook hier een kritische noot horen: "Ik kan niet verbergen dat ik teleurgesteld ben. Het zag er naar uit dat we in de constructeurscompetitie een veelbelovend weekend zouden hebben. Maar dat pakte niet goed uit. Wel wil ik Manfred Stohl en zijn team feliciteren. Citroën Sport kan zich geen betere ambassadeurs wensen."