Voedingcentrum


Overgewicht vergroot het risico op diabetes

17 mei 2005

In de Telegraaf staat vandaag dat diabetes een snel groeiende kostenpost is in de gezondheidszorg. Belangrijkste oorzaak is het toenemend aantal mensen met overgewicht. Samen met een gebrek aan lichaamsbeweging vergroot overgewicht de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Dit heeft weer andere gezondheidsrisicos tot gevolg. Het Voedingscentrum adviseert het gewicht gezond te houden door niet te veel en gevarieerd te eten en elke dag voldoende te bewegen.

Momenteel hebben zo'n 750.000 mensen diabetes. Ongeveer 250.000 daarvan weten nog niet dat ze deze aandoening hebben. Als diabetes niet tijdig ontdekt wordt, heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid. Diabetes geeft meer kans op hart- en vaatziekten en als gevolg daarvan amputaties, nier- en oogaandoeningen. Dit zijn consequenties van overgewicht waarvan lang niet iedereen op de hoogte is. Overgewicht voorkomen is van levensbelang.

Eet gezond, beweeg en check uw gewicht!

Om een gezond gewicht te behouden en overgewicht te voorkomen, is het belangrijk gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Gebruik niet te veel vet, suiker en alcohol. Eet vooral veel vezelrijke producten zoals groente, fruit, brood en aardappelen.

Beweeg elke dag minstens dertig minuten. Elke dag sporten is niet direct nodig, ook traplopen, tuinieren, stofzuigen, wandelen en fietsen zijn prima. Controleer het gewicht regelmatig. Eet wat minder en beweeg wat meer wanneer het gewicht stijgt. Dit voorkomt overgewicht en de noodzaak van lijnen om de extra kilos weer kwijt te raken.