CURRENCE

CURRENCE: Meer marktwerking PIN en Chipknip

AMSTERDAM, dinsdag 17 mei - De nieuw opgerichte organisatie Currence is vanaf vandaag eigenaar van de collectieve betaalproducten PIN en Chipknip. Later dit jaar worden daar Acceptgiro en Incasso/Machtigen aan toegevoegd. Doel van de organisatie is het faciliteren van meer marktwerking en transparantie met behoud van de kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland. Currence verstrekt licenties en certificaten aan marktpartijen en toetreders op de markt voor de nationale collectieve betaalproducten. Currence bepaalt hiervoor objectieve spelregels en ziet toe op de naleving ervan. Hierdoor ontstaat een nieuw marktmodel in het Nederlandse betalingsverkeer.
Currence is opgericht op initiatief van acht Nederlandse banken en vloeit voort uit onder meer aanbevelingen van de Commissie Wellink om meer transparantie en meer marktwerking in het betalingsverkeer te bewerkstelligen.

Banken, die de betaalproducten PIN en Chipknip aan particulieren en zakelijke gebruikers willen aanbieden, hebben hiervoor voortaan een licentie nodig. Zij verkrijgen die licentie als ze aan eisen en regels van Currence voldoen. Partijen die een ondersteunende rol willen vervullen in het betalingsverkeer met Currence-producten, zoals transactieverwerking, datacommunicatie of levering van betaalapparatuur, hebben een specifiek certificaat van Currence nodig. Daarmee kunnen zij hun diensten of producten aan licentiehouders of acceptanten aanbieden. De eisen en regels die Currence stelt zijn nodig om de werking en betrouwbaarheid te blijven waarborgen.

De verschillende marktpartijen bepalen ieder voor zich welk tarief ze voor de verschillende diensten of betaalproducten aan hun klanten rekenen. Transparantie en meer marktwerking wordt mogelijk door het onderbrengen van het eigendom van de collectieve betaalproducten, de regelgeving en het toezicht bij het zelfstandige Currence. In de nabije toekomst gaat Currence ook de producten Incasso/Machtigen en Acceptgiro in portefeuille nemen. Ook nieuwe collectieve betaalproducten kunnen bij Currence ondergebracht worden.

'Het grote aantal betrokken partijen, de hoge eisen aan de kwaliteit van de betaalproducten en de omvang van het aantal betalingen maken het betalingsverkeer tot een complexe markt', zegt Ada van der Veer, algemeen directeur van Currence. 'Het betalingsverkeer ontwikkelt zich voortdurend, mede door voortschrijding van de technologie. Het is een markt waarop bestaande en nieuwe spelers onder gelijke voorwaarden en met heldere regelgeving concurrerende initiatieven moeten kunnen nemen. Currence gaat daarvoor zorgen. Tegelijkertijd waarborgen we de verworvenheden van het betalingsverkeer in Nederland. Het is aan de markt om op mogelijkheden die hierdoor ontstaan in te spelen en concurrerende aanbiedingen te doen.'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de oprichting en de werkwijze van Currence onderzocht in het licht van de mededingingsregels. De NMa heeft een positieve zienswijze gegeven. Daarin geeft zij aan van mening te zijn dat de oprichting van Currence een positieve ontwikkeling is voor de marktwerking in het Nederlandse betalingsverkeer en dat Currence de mededingingsrechtelijke toets kan doorstaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Karel Zwaan, woordvoerder Currence

020 305 19 82

06 533 09 571

Jannemieke Zandee, hoofd communicatie Currence

020 305 19 80

06 55 740 821

Currence is eigenaar van de collectieve betaalproducten PIN en Chipknip en verschaft licenties en certificaten voor de door Currence gevoerde producten aan banken en toeleveranciers in het betalingsverkeer in Nederland. Currence werkte in de oprichtingsfase onder de naam Brands & Licences Betalingsverkeer Nederland. De missie van Currence is enerzijds het faciliteren van transparantie en marktwerking en anderzijds het behouden en verder ontwikkelen van de kwaliteit en veiligheid van de collectieve betaalproducten. Currence is gevestigd in Amsterdam.

17 mei 05 13:00