Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 mei 2005


Reactie PvdA op rapport Commissie De Boer over nieuw bestel voor woningbouwcorporaties


De Partij van de Arbeid steunt de voorstellen voor verplichte prestatieafspraken en arbitrage tussen gemeenten en corporaties van de Commissie De Boer. Ook de voorstellen om de financiële reserves van corporaties te activeren, spreken de PvdA aan. De PvdA is echter tegen de voorgestelde privatisering van het externe toezicht. Corporaties zijn als eerste zelf verantwoordelijk voor hun prestaties. Corporaties die onvoldoende presteren worden echter noch door de tucht van de markt noch direct door de overheid gecorrigeerd. Een systeem van managementlicenties zou volgens de PvdA daarom het ontbrekende sluitstuk op de voorstellen van de Commissie De Boer moeten zijn. Daarnaast betreurt de PvdA dat de Commissie De Boer in haar voorstellen de huurders genegeerd heeft.
Er is een tekort aan betaalbare woningen en de leefbaarheid in veel buurten moet worden verbeterd. Dat is bij uitstek de maatschappelijke taak van woningbouwcorporaties. Hun prestaties blijven echter achter. De kern van de voorstellen van de Commissie De Boer om dit probleem lokaal aan te pakken, krijgt de steun van de PvdA. De PvdA steunt het voorstel om woningbouwcorporaties en gemeenten te verplichten contracten af te sluiten over woningbouw en het opknappen van buurten. Een verplichte arbitrage en sancties van de minister van VROM als afspraken of prestaties uitblijven, zorgt dat dit niet vrijblijvend is.


De PvdA stelt, als aanvulling op de voorstellen van de Commissie de Boer, voor om het management van corporaties eens in de vijf jaar door een onafhankelijke visitatiecommissie tegen het licht te laten houden. Bij goed presteren krijgen ze een pluim. Als ze het echter slecht doen, dan moeten ze plaats maken voor nieuwe managers en commissarissen.


De PvdA hoopt dat het voorstel van de commissie de Boer om de oververmogens van corporaties te activeren een doorbraak forceert. Tot nu toe is het de belangenvereniging van corporaties, Aedes, steeds gelukt om activering van de grote reserves van corporaties tegen te houden. Uit het onderzoek dat onlangs voor de Vaste Kamercommissie van VROM is uitgevoerd, blijkt dat corporaties jaarlijks ruim 4 miljard onrendabel kunnen investeren. In werkelijkheid wordt er maar voor 1,7 miljard onrendabel geïnvesteerd in goedkope woningen, voorzieningen voor dak en thuislozen, en dergelijke.


De PvdA heeft overigens ook kritiek op een aantal voorstellen van de Commissie De Boer. Ten eerste heeft de Commissie De Boer in haar voorstellen geen positie voor de huurders ingeruimd. Ten tweede wijst de PvdA het privatiseren en opsplitsen van het externe toezicht van corporaties af. Dit staat haaks op de adviezen die de Vaste Kamercommissie heeft gekregen van financiële deskundigen.
Het voorstel om gemeenten de mogelijkheid te geven beter presterende corporaties uit andere steden in te schakelen heeft onze steun. Landelijke toelating mag echter van de PvdA niet samengaan met verdere schaalvergroting.


De PvdA-fractie ziet in de voorstellen van de Commissie De Boer samen met het onderzoek van de Vaste Kamercommissie een kansrijk vertrekpunt om op korte termijn de positie van corporaties eindelijk goed te regelen.