Ingezonden persbericht


Amersfoort, 17 mei 2005

Onjuiste berichtgeving AD: geen plan voor TBS-ers in de wijk

Er is geen sprake van een plan om groepen TBS-ers in woonwijken te huisvesten. Onzorgvuldige en onjuiste berichtgeving in het Algemeen Dagblad van 10 mei jl. begint zodanig een eigen leven te leiden dat politici in de media fors stelling nemen tegen een voornemen dat er niet is. GGZ Nederland heeft via een ingezonden brief aan het Algemeen Dagblad laten weten wat de werkelijke stand van zaken is.

Volgens het Algemeen Dagblad zijn er concrete voornemens om een groep van 250 TBS-ers in beschermde woonvormen te huisvesten. Het idee zou zijn om in tien steden groepen TBS-ers gezamenlijk te huisvesten. In werkelijkheid ligt er slechts een verzoek van het ministerie van VWS aan de Nederlandse RIBWs (instellingen voor beschermd wonen) om mee te denken over de mogelijkheid om TBS-ers die daarvoor geschikt zijn aan het einde van hun behandeling onder te brengen in een beschermde woonvorm, niet in groepen maar afzonderlijk. Een feit dat geen nieuws in zich bergt, want het onderbrengen van (ex-)TBS-ers in beschermde woonvormen gebeurt al langer. De uitspraak van GGZ Nederland in dezelfde krant dat het onderbrengen van TBS-ers in beschermde woonvormen onverantwoord is, heeft betrekking op een andere groep TBS-gestelden die door het AD abusievelijk wordt aangezien voor de groep waarvoor VWS met de RIBWs om tafel wil.

Nu zelfs de politici Eerdmans (LPF) en Wolfsen (PvdA) in de media uitspraken doen over een plan dat er niet is ziet brancheorganisatie GGZ Nederland zich genoodzaakt de situatie via de media recht te zetten. De brancheorganisatie betreurt het dat de krant in een dergelijk gevoelige materie geen grotere correctheid heeft betracht. Het is nog niet duidelijk of het Algemeen Dagblad de ingezonden brief plaatst. De tekst ervan is eveneens te vinden op www.ggznederland.nl.

Noot voor de pers

Voor meer informatie neemt u contact op met Roland Koel, hoofd PA en Communicatie, tel. 033 460 8938 / 06 2902 0036