Gemeente Tilburg

17-5-2005
Grotere papiercontainer voor inwoners Tilburg
Bon invullen in week 20 tot en met 22

Inwoners van Tilburg kunnen hun huidige papiercontainer gratis omruilen voor een grotere container.

Dit is één van de maatregelen uit de herijking van het afvalbeleid, die op 31 januari door de raad is goedgekeurd. Uit een onderzoek dat is gehouden voor die herijking blijkt dat veel Tilburgers de groene minicontainer van 140 liter voor papierafval te klein vinden. Daarom heeft de gemeente besloten grotere papiercontainers van 240 liter beschikbaar te stellen. De inzamelfrequentie (één keer in de vier weken) blijft gelijk, evenals de inzameldag. De maatregel is speciaal bedoeld voor die huishoudens waar de papiercontainer vaak te vol zit. De mogelijkheid geldt niet voor flatbewoners. Op basis van vergelijking met andere steden verwacht Tilburg dat er ongeveer 6.000 inwoners van deze service gebruik willen maken.

Bon invullen
Inwoners die graag hun 140-liter container willen omruilen voor een 240-liter container kunnen dat drie weken lang via een bon op de gemeentepagina aangeven, in week 20 tot en met 22. De bon wordt ook regelmatig geplaatst in de regionale kranten en kan ook worden ingevuld in de stadswinkels. De bon kan tot en met vrijdag 3 juni terug gestuurd worden naar het Brabants Afval Team. Afhankelijk van het aantal aanvragen zullen de containers tussen eind juni en eind augustus omgeruild worden. De wisseling zal een dag na de normale papierinzameling plaatsvinden. Voordat de papiercontainer wordt omgewisseld krijgen alle aanvragers een bewonersbrief met daarin meer informatie over de maatregel en de datum en manier van omwisselen.

Herijking afvalbeleid
Vorig jaar heeft de gemeente besloten het afvalbeleid op een aantal punten te veranderen. De gemeente zet vooral in op maatregelen waar zij direct invloed op kan uitoefenen en die zonder extra kosten voor de burger kunnen worden ingevoerd. Als de doelstelling van hergebruik wordt gehaald zal dit in de toekomst een forse besparing kunnen opleveren.
Voor het nieuwe afvalbeleid is goed geluisterd naar de wensen van de inwoners van Tilburg. Tilburgers krijgen het makkelijker om hun afval te scheiden. Zo kan vanaf april 2005 klein gevaarlijk afval na een telefoontje ook aan huis worden opgehaald, net als grof huisvuil. Verder wordt textiel vaker huis-aan-huis ingezameld. De controles op het verkeerd scheiden van afval zullen verder worden opgevoerd. Er zal ook meer worden gecontroleerd om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan.