Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 150 JAB
Datum: 18 mei 2005

Herinrichting provinciale weg door terpdorp Brantgum

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben besloten om de N356 ter hoogte van de bebouwde kom van Brantgum te reconstrueren. De noodzaak om dit wegvak aan te pakken is groot, gezien de hoge rijsnelheden van het verkeer die gemeten worden in de dorpskern. De afgelopen jaren hebben er ook een aantal ongevallen plaatsgevonden. Na afronding van de reconstructie heeft het karakteristieke terpdorp een meer 'dorpse uitstraling', waardoor de snelheden zullen afnemen.

De N356 vormt een belangrijke verbinding in Noordoost Fryslân. Naast het locale verkeer (veel landbouwvoertuigen) rijden er nogal wat toeristen op deze weg van Dokkum naar de veerdam in Holwerd. Het terpdorp Brantgum is klein en er ontbreekt een duidelijke kommarkering. Hierdoor remmen veel automobilisten niet voldoende af. Tel daar een scherpe bocht en een onduidelijke afslag bij op en er is sprake van een verkeersveiligheids-probleem.

Dorps karakter
Het project Brantgum bestaat onder andere uit het optisch versmallen van de weg met gekleurde klinkerstroken aan beide zijden van het asfalt, het benadrukken van de komgrenzen door middel van de aanleg van lage plateaus en het inrichten van een 'plein' op de kruising van de N356 met de Roasterwei, ter hoogte van de kerk. Hiertoe wordt de weg licht opgehoogd, waarbij de klinkerbestrating aansluit op de vormen van de kerk. Hier en daar zal ook met bomen en struiken het dorpse karakter geaccentueerd worden.

Het voorlopig ontwerp is door de provincie op de jaarvergadering van de vereniging van Plaatselijk Belang toegelicht, waarbij er positief is gereageerd. Het zal echter nog tot het najaar van 2006 duren voor de eerste werkzaamheden beginnen. Na de ontwikkeling van het definitief ontwerp en het opstellen van het bestek, volgt namelijk nog de aanbesteding en projectvoorbereiding. GS stellen in totaal 550.000 euro beschikbaar voor de totale reconstructie.

---- --