Vereniging Nederlandse Gemeenten

DOORZETTINGSMACHT GEMEENTEN NIET GEGARANDEERD IN VOORSTELLEN COMMISSIE DE BOER

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het eens met de Commissie De Boer dat de rol van de gemeente versterkt moet worden. In het rapport Lokaal wat kan, centraal wat moet: nieuw bestel voor woningcorporaties, presenteert de commissie haar voorstellen voor de vernieuwing van de relatie overheid corporaties. Het bevorderen van een systematische aanpak lijkt voorvarend maar kan omslachtig en tijdrovend worden. Het gevaar van de papieren tijger ligt op de loer.

Indien partijen ook na een bindend advies niet tot daden komen kan de minister maatregelen treffen. Dit hele proces is zeer tijdrovend. De praktijk van de afgelopen tien jaar geeft weinig reden tot optimisme. Juist om deze reden hebben de VNG gepleit voor een directere en snellere systematiek, waarin de gemeente de doorzettingsmacht heeft. De VNG is al langer van mening dat gemeenten een aanwijzingsbevoegdheid moeten hebben indien corporaties niet aan de wensen van de gemeenten willen voldoen. Gemeenten moeten corporaties in zon geval alsnog kunnen dwingen om de nodige prestaties te leveren.

Als het aan de commissie ligt krijgen de gemeenten een actievere rol als gelijkwaardige contractpartner van de corporaties. In haar advies doet de commissie voorstellen voor nieuwe spelregels gericht op het functioneren van corporaties, de veel actievere rol die gemeenten willen spelen als gelijkwaardige contractpartij voor corporaties, de vernieuwing van het extern toezicht en op de sanctiemogelijkheden. Er moet een contracterings- en activeringsinstituut (CAI) komen dat samenwerking tussen gemeenten en corporaties moet bevorderen en bindend arbitreert als zij er niet uitkomen. De VNG staat positief tegenover de oprichting van dit instituut. Een actieve CAI leidt feitelijk tot een sterkere positie van gemeenten.

De commissie pleit voor een vergroting van het werkgebied, zij het met een koppeling aan het vastgoed. Dat is positief, omdat de gemeente ook op het gebied van zorg, welzijn, leefbaarheid e.d. regie probeert te voeren en een bredere rol van corporaties (inclusief een sterkere aansturing door de gemeente) daarbij kan helpen. Ook wordt een verbreding van het werkterrein bepleit. Corporaties krijgen een landelijke toelating hetgeen de concurrentie tussen corporaties moet bevorderen. De VNG ziet in deze een niet te stoppen tendens van schaalvergroting. Aandachtspunt is wel de aanspreekbaarheid van de corporatie. Als alle corporaties in iedere gemeente zijn toegelaten, welke corporatie is dan aanspreekbaar en verantwoordelijk voor het accommoderen van de gemeentelijke plannen.