Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 17 mei 2005                                  |


1. Overdiepse Polder
De Overdiepse Polder krijgt een functie bij de opvang van hoog water. Dat houdt in dat het gebied opnieuw moet worden ingericht en boerderijen op terpen geplaatst moeten worden. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een plan waarin de projectorganisatie en projectaanpak beschreven wordt. Het plan wordt nu naar een stuurgroep gezonden waarin de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, VROM, de gemeenten Waalwijk, Geertruidenberg en het waterschap Brabantse Delta zitting hebben.

2. Nationaal Park de Biesbosch
De provincie blijft als het aan Gedeputeerde Staten ligt, deelnemer aan het Natuur- en Recreatieschap Nationaal Park de Biesbosch. Dit in afwachting van de vorming van een Parkschap dat zowel de Brabantse als de Hollandse Biesbosch zal gaan beheren. Dat stelt het college de statencommissie voor Ruimte en Milieu voor.

3. Strategisch milieumanagement MKB
Het MKB Brabant krijgt subsidie voor een project waarmee kleinere ondernemingen in de bouwnijverheid in staat gesteld worden om systematisch efficiënter, milieuvriendelijker en concurrerender te werken. Het betreft een methode die is uitgetest bij grotere ondernemingen in bouwnijverheid. Gedeputeerde Staten stellen daarvoor een bedrag van E36.000 beschikbaar.

4. Begrotingswijziging preventie uitvoeringsprogramma II
De provincie zet op het gebied van milieupreventie en duurzaam ondernemen in op het bevorderen van innovatie in de metalelektro industrie, communicatie over mondiaal duurzaam ondernemen, bevorderen van de interne milieuzorg en de Europese samenwerking. De financiële afhandeling van deze projecten vergt een verschuiving van de inzet van middelen ten bedrage van E124.000. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

5. Uitkering provinciefonds
Gedeputeerde Staten tekenen bezwaar aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tegen het ontwerpbesluit over de vaststelling van de uitkering van het provinciefonds over 2004. Het bezwaar richt zich tegen de berekeningswijze en de verdeelsystematiek.


6. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van 5 woningen aan de Reeshofdijk te Tilburg en stellen de lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar vast.

7. Partiële streekplanherziening
Het streekplan wordt gedeeltelijk gewijzigd. Gedeputeerde Staten hebben een ontwerpvoorstel voor de wijziging naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu. GS willen overleggen met de gemeenten, de PPC, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en de waterschappen. Na dit overleg wordt de wijziging in de inspraak gebracht. Het doel is om de toepassingsmogelijkheden van de bepalingen die het mogelijk maken onder voorwaarden van het streekplan af te wijken te verruimen naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State over de golfbaan te Teteringen en een aanpassing aan de Wet Dualisering Provincies.

8. Structuurvisieplus Haaren
Gedeputeerde Staten hebben een definitief standpunt ingenomen over de lange- termijn visie op de ruimtelijke ontwikkeling die is opgesteld door de gemeente Haaren. Uit het standpunt blijkt onder andere dat de toelaatbaarheid van boomteelt in het gebied Belversche Akkers in de gemeente Haaren, pas getoetst kan worden als de gemeente een nieuw bestemmingsplan heeft. De provincie kijkt bij de goedkeuring van het bestemmingsplan naar het streekplan, de structuurvisie, de status van de uitbreiding van het archeologisch monument door het Rijk en het Reconstructieplan voor de Meijerij. Boomteelt ten oosten van de Biezenmortel en ten westen van de Gijzelsestraat is op beperkte schaal en op basis van een aanlegvergunningenstelsel toelaatbaar. Een woningbouw uitbreidingslokatie G ten noordoosten van Esch is niet toelaatbaar omdat die in het landschappelijk raamwerk ligt. Elders in Esch is woningbouw wel mogelijk. GS volgen daarmee de advisering van de Provinciale Planologische Commissie.

9. Monitor bedrijventerreinen
De eerste monitor bedrijventerreinen is verschenen. Bij de vaststelling van het streekplan zijn afspraken gemaakt om de ontwikkelingen rond het ruimtegebruik voor bedrijventerreinen te kunnen volgen. Deels om zo in te kunnen spelen op de vraag uit de markt naar nieuwe bedrijventerreinen, deels om het zuinig ruimtegebruik te bevorderen. Uit de monitor blijkt dat de het zuinig gebruik van de ruimte voor de huisvesting van bedrijven op streek ligt. In het totaal 50 van de 169 verouderde bedrijventerreinen in Brabant worden verbeterd, voor nog eens 46 bedrijventerreinen zijn plannen in de maak. De uitgifte van bedrijventerreinen in Brabant blijft dalen. In 2004 is er 67 hectare uitgegeven, in 2003 was dat nog 72 hectare. Noord-Brabant volgt daarmee de landelijke trend. Dat kan met de economie te maken hebben maar ook de aanpak van verouderde bedrijventerreinen heeft invloed. Gedeputeerde Staten zenden naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu, SER Brabant en de Brabantse Milieufederatie toezenden.


10. Cultuurprijs Noord-Brabant 2005
De cultuurprijs Noord-Brabant 2005 staat in het teken van cultureel ondernemerschap. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De prijs wordt toegekend door een jury onder voorzitterschap van Hans van Beers, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam en oud-wethouder van 's-Hertogenbosch. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt.

11. Publiekscampagne "Samen zijn wij Brabant"
Er komt een informatiecampagne over de provincie Noord-Brabant onder het thema "Samen zijn wij Brabant". Het doel is de Brabanders van 14 jaar en ouder te informeren over de taken en verantwoordelijkheden van de provincie. De plannen voor de campagne worden in de komende maanden verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de campagne in 2006 van start gaat. Gedeputeerde Staten zenden een notitie naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

12. Europa, Internationalisering, Belangenbehartiging
Binnen de provinciale organisatie is een bureau Europa, Internationalisering en Belangenbehartiging gevormd dat de bestaande expertise in de provinciale organisaties bundelt en het bestuur en de beleidsdirecties ondersteunt bij hun activiteiten. De vorming leidt tot een aanpassing van de begroting waarbij bestaande budgetten anders gegroepeerd worden. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissies voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en Bestuur en Middelen.

13. Nieuwjaarsconcerten
Het is traditie dat de provincie een Nieuwjaarsconcert organiseert dat - voor zover het aantal plaatsen strekt- toegankelijk is voor alle Brabanders. In 2006 zal de provincie twee concerten organiseren, in het Chassétheater te Breda en het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. De concerten worden verzorgd door Het Brabants Orkest.

14. Openbaar vervoer
In juni vindt in Rome het congres van de internationale organisatie voor openbaar vervoer plaats. De provincie Noord-Brabant wordt vertegenwoordigd door de gedeputeerde verkeer, vier leden van Provinciale Staten en een medewerker van de provincie.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl


---- --