Gemeente Geertruidenberg


Britse oud-strijders op bezoek voor 60 jaar bevrijding

Foto bevrijdingsherdenking1.jpg

Vrijdag 6 mei vierde de gemeente Geertruidenberg 60 jaar bevrijding. Het gemeentebestuur ontving een delegatie van oud-strijders van de Northamptonshire Yeomanry Association.

De Britse oud-strijders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zware strijd geleverd, onder andere in het gebied rondom de Lambertuskerk in Raamsdonk. Daarom speelde het herdenkingsprogramma zich ook af in en rond de Lambertuskerk. Na de Tweede Wereldoorlog bleef een delegatie van de Northamptonshire Yeomanry Association onder aanvoering van Dr. K. Tout in contact met de gemeente Geertruidenberg. De oud-strijders waren in 1999 voor het laatst in onze gemeente te gast. Op 6 mei bood de gemeente hen en tientallen andere genodigden, van nabestaanden, lokale historische stichtingen tot schoolkinderen een gevarieerd programma.
4 mei Voorafgaand aan deze herdenking met de Britse oud-strijders werd woensdag 4 mei zoals gebruikelijk in de drie kernen, al stil gestaan bij onder meer de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In elke kern was een herdenkingsdienst met gepaste muziek, een stille tocht en tenslotte een kranslegging bij de monumenten. Kranslegging Op vrijdag 6 mei werd onder luid applaus een twintigtal oud-strijders ontvangen bij de Lambertuskerk. Het gezelschap verzamelde zich rondom het grafmonument waar alleen de tonen van de The Last Post de stilte doorbraken. Op de gezichten van de oud-strijders was de emotie te zien, zoals de trompettist later zei: je ziet mensen herdenken. Nadat de burgemeester samen met dr. Tout een krans had gelegd, ging het gezelschap naar de voorkant van de kerk waar stil werd gestaan bij het monument voor Luitenant Mc. Coll. Hier werden woorden van dank en herinnering gesproken, waarna ook hier een krans werd gelegd. Muzikale gedeelte In de kerk kregen de oud-strijders een muzikaal gedeelte gepresenteerd. Leerlingen van groep 7/8 van de Hoge Waai zongen White cliffs of Dover. Waarna twee van hen het gedicht "Flanders Fields" voordroegen. Tenslotte werd het Britse kinderlied John Peel, vertolkt door Nelly Meijer en Cor Romme, begeleid door Pieter van Dijck op het orgel, hoorbaar door de Britten meegezongen. CertificaatNa het buffet hield de burgemeester een treffende speech. Dankbaarheid en emotie waren daarin de sleutelwoorden. Zoals burgemeester Meijer het zei: "herdenken is emotie". Samen met Dr. Tout onthulde hij daarna een in de kerk opgehangen herinneringsplaquette. Op het plexiglas staat in het Engels en Nederlands: "Op 6 mei 2005 hebben wij samen in de Lambertuskerk in Raamsdonk 60 jaar bevrijding herdacht. Met dank aan de Northamptonshire Yeomanry Assocation". De Britse organisator Ken Tout reikte na zijn speech nog een "Young Person of the Year Shield" uit aan de jonge succesvolle turner Coen van der Wel. Deze onderscheiding zal elk jaar samen met bijbehorend certificaat door de burgemeester worden uitgereikt aan een jongere die een opvallende prestatie heeft geleverd. Die mag hem dan een jaar lang in huis hebben. Op deze manier wil the Northamptonshire Yeomanry Association de herinnering aan de jongeren die omgekomen zijn in de tweede wereldoorlog levend houden. Hierbij dacht dr. Tout vooral aan de elfjarige Josephus Kuijpers die bij het spelen in Raamsdonk in 1944 een bom vond die ontplofte, waardoor hij gedood werd. Dr. Tout gaf alvast 25 certificaten aan de burgermeester. Als ze over 25 jaar op zijn, zo beloofde de burgemeester, zal ik naar Engeland bellen om nieuwe te vragen. Tot slot werd door de basisschoolleerlingen het lied: "We'll meet again" gezongen en werd de herdenking afgesloten met het zingen van de beide volksliederen.